vestnik

Roto Pavlinjek vendarle do milijonske državne pomoči

Rok Šavel, 17. 11. 2022
Niko Časar
Matjaž Pavlinjek, direktor pomurskega podjetja, ki je vodilni ponudnik izdelkov iz plastičnih mas v Evropi, priznava, da jim ni bilo vseeno zaradi zapleta z državno pomočjo, saj so obljubljena sredstva predvideli v finančnem načrtu.
Aktualno

Revizija gospodarskega ministrstva pokazala nepravilnosti, a ne pri ravnanju pomurske družbe.

Vlada Janeza Janše je imela v svojih izdihljajih precej natrpan urnik, saj je v zadnjih dneh svojega mandata, tudi na dopisnih sejah, dajala zelene luči za številne projekte in jih vključevala v načrt razvojnih programov 2022–2025. Tako je na svoji zadnji redni seji, 31. maja, dan pred imenovanjem vlade Roberta Goloba, na predlog ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki ga je takrat vodil Zdravko Počivalšek, v načrt razvojnih programov uvrstila tudi tovarno za razvoj naprednih rešitev za e-mobilnost podjetja Roto Pavlinjek.

Pomursko podjetje je vlogo za pridobitev regionalne državne pomoči oddalo januarja letos, strokovna komisija, ki jo je obravnavala, je ugotovila, da izpolnjuje vse pogoje in merila za dodelitev regionalne državne pomoči. Na podlagi zakona o skladnem regionalnem razvoju lahko namreč gospodarsko ministrstvo regionalno državno pomoč dodeli brez javnega razpisa in po prostem preudarku. Kot so zapisali v vladi, gre za investicijo v opredmetena in neopredmetena sredstva, povezano z razširitvijo zmogljivosti obstoječe poslovne enote v Černelavcih. Projekt bistveno prispeva k regionalnemu razvoju, saj se izvaja v vzhodni kohezijski regiji in prinaša kakovostna delovna mesta, do konca leta 2026 naj bi jih bilo ustvarjenih 22. Investicija pomurske družbe v lasti družine Pavlinjek, ki deluje v Černelavcih in Puconcih, je bila tako upravičena do dodelitve regionalne državne pomoči v višini 994 tisoč evrov, skupna ocenjena vrednost projekta pa je več kot pet milijonov evrov.



Tovarna že stoji


Toda, kot že omenjeno, je dan po uvrstitvi projekta v načrt razvojnih programov Janša posle prepustil Golobu, nova vlada pa je kmalu zatem pod drobnogled vzela projekte, ki jih je odobrila prejšnja. Tako je ministrstvom in vladnim službam naložila, naj pripravijo poročilo o pravnih podlagah za uvrstitev projektov v letošnji načrt razvojnih programov »v izogib morebitnim nezakonitostim pri izplačevanju proračunskih sredstev«, ravno tako je naložila pripravo poročil o podzakonskih predpisih in sklepih vlade, ki so bili v času Janševe vlade uveljavljeni kljub opozorilu vladne službe za zakonodajo, da vsebina podzakonskega predpisa ali sklepa vlade nima pravne podlage v zakonu, ali pa mnenje vladne službe za zakonodajo sploh ni bilo pridobljeno.

Na udaru se je tako znašel tudi projekt pomurskega podjetja, ki se je kljub začasni blokadi državnega denarja že izvajal. Kot so nam pojasnili na gospodarskem ministrstvu, so z vidika skrbnosti opravili notranjo revizija projekta, v kateri so se pokazale nekatere nepravilnosti v postopku priprave in sprejemanja odločbe, ki je bila izdana družbi Roto Pavlinjek, pri čemer pa nepravilnosti pri ravnanju podjetja niso bile zaznane. »Ministrstvo se je na podlagi dodatnih pravnih posvetovanj odločilo, da pripravi ustrezno pogodbo, in jo je že poslalo v podpis omenjenemu podjetju,« so za Vestnik odgovorili na gospodarskem ministrstvu.

Matjaž Pavlinjek, direktor družbe Roto Pavlinjek, nam je potrdil, da so pogodbo gospodarskega ministrstva dobili, in priznal, da jim zaradi zapleta ni bilo vseeno, saj so državni prispevek predvideli v finančni konstrukciji projekta. Sicer pa, kot dodaja Pavlinjek, je omenjena tovarna, ki je predmet investicije, že vzpostavljena in operativna, prav tako so na podlagi projekta za zdaj zaposlili 12 ljudi in toliko novih zaposlitev je predvidenih tudi v prihodnje.

vlada-rs ministrstvo-za-gospodarstvo roto-pavlinjek matjaž-pavlinjek