vestnik

S PKP8 bo vlada namenila še 320 milijonov evrov za pomoč gospodarstvu

Vestnik/STA, 21. 1. 2021
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je predstavil nekatere rešitve osmega protikoronskega zakonskega paketa (PKP8), s predlogom katerega se je vlada seznanila na seji. Kot je povedal, sta tudi pri PKP8 glavna cilja ohranitev delovnih mest in pomoč gospodarstvu.

Finančna vrednost paketa je ocenjena na 320 milijonov evrov. V sklopu PKP8 bo po besedah Cigler-Kralja država prevzela breme zaradi dviga minimalne plače, tako predlagajo drugačno najnižjo osnovo za plačilo prispevkov, od januarja do junija letos bi tako to osnovo predstavljala minimalna plača in ne več 60 odstotkov povprečne plače, kar bo pomenilo prihranek za delodajalce. Vlada bo lahko nato ta ukrep podaljšala še do konca leta. Cigler Kralj poudarja, da sta ključna ukrepa, ki sta doslej pomagala ohraniti 300 tisoč delovnih mest, čakanje na delo in subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, ki ju bodo tudi tokrat podaljšali, čakanje na delo vsaj do konca aprila. 

Posnetek zaslona (75)
STA
Janez Cigler Kralj

Ugotovili nepravilnosti na cepilnih mestih

Zdravstveni inšpektorat je ta teden obiskal 15 cepilnih mest, na treh so ugotovili, da so cepili tudi družinske člane zaposlenih oz. posameznike, ki po strategiji do cepljenja še niso upravičeni, pravi Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata. Pri 297 cepljenjih mimo vrste v preteklih tednih pa je šlo večinoma za uporabo šestega odmerka cepiva.

Na šestih cepilnih mestih so ugotovili, da so cepili v nasprotju s strategijo, ki predvideva, da se v prvi vrsti cepijo zdravstveni delavci, zaposleni in oskrbovanci v zdravstvenih domovih in starejše prebivalstvo. V šesti ustanovah, največ na Onkološkem inštitutu Ljubljana, pa so cepili tudi osebe, ki niso sodile v prednostne skupine strategije, to so bili na primer sorodniki, partnerji in prijatelji zaposlenih.

Potza je na novinarski konferenci pojasnila, da je šlo praviloma za cepljenje z dodatno pridobljenimi odmerki cepiva, torej v primerih, ko je bilo iz posamezne stekleničke cepiva pridobljenih šest odmerkov in ne pet, za kolikor je bilo sicer cepivo sprva registrirano.

Največ napotitev v karanteno na meji s Hrvaško

Po besedah namestnika generalnega direktorja policije Tomaža Pečjaka so v zadnjih sedmih dneh glede na mejo prečkanja policisti največ napotitev v karanteno na domu izdali na meji s Hrvaško (3.853), sledijo meje z Avstrijo (305), Madžarsko (53) in Italijo (38). Še 40 napotitev v karanteno na domu pa je bilo izdanih potnikom, ki so prispeli na Letališče Jožeta Pučnika. Glede na države prihoda, je bilo največ napotitev v karanteno na domu izročeno za osebe, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine (1.816), Kosova (952), Hrvaške (439), Severne Makedonije (320), Srbije (252) in Nemčije (181). Skupaj pa so bile v karanteno na domu napotene osebe, ki so pripotovale v Slovenijo iz 44 različnih držav.

vlada korona pkp8