vestnik

S spletnim kalkulatorjem lahko preverite, ali ste upravičeni do energetskega dodatka

Vestnik.si, STA, 11. 10. 2022
Pixabay
Ministrstvo za delo je na spletni strani gov.si aktiviralo spletni kalkulator, na katerem si lahko posamezniki izračunajo, ali so upravičeni do energetskega dodatka in v kakšni višini.
Aktualno

Ministrstvo za delo je na spletni strani gov.si aktiviralo spletni kalkulator, na katerem si lahko posamezniki izračunajo, ali so upravičeni do energetskega dodatka in v kakšni višini. "Ciljamo na približno 60.000 najrevnejših gospodinjstev v Sloveniji," je na predstavitvi kalkulatorja dejal resorni minister Luka Mesec.

Kot je uvodoma spomnil Mesec, je vlada ukrep energetskega dodatka potrdila poleti, izplačevala pa ga bo med 1. novembrom in 31. marcem 2023. Po zakonu o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva, ki je začel veljati 10. septembra, bodo enkratni dodatek prejeli prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka ter invalidi. "Prek spletnega kalkulatorja si bo lahko vsak posameznik izračunal, ali je upravičen do dodatka ali ne. Kot boste videli, je kalkulator pripravljen tako, da vpišeš svoje prihodke, število članov gospodinjstva, prihodke tega gospodinjstva in odkljukaš, ali si že prejemnik denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka. Spletni kalkulator ti nato pripravi izračun, do kakšnega dodatka si upravičen in pod kakšnimi pogoji," je pojasnil minister.Dodatek bo sicer za samsko osebo znašal 200 evrov. Za enostarševske družine bo znašal 200 evrov in še 118 evrov za vsakega otroka ali še 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za dvostarševske družine bo znašal 314 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, bo dodatek 314 evrov. Energetski dodatek za najranljivejše invalide bo znašal 200 evrov.

luka-mesec, Barbara Goričan
Bobo
Luka Mesec in Barbara Goričan na današnji predstavitvi.

"Ciljamo na približno 60.000 najrevnejših gospodinjstev v Sloveniji," je ponovil Mesec. Spomnil je še, da so po vseh statističnih podatkih pri nas najbolj socialno ogrožene ženske, ki živijo same in so starejše od 65 let. Ta teden so zato 113.000 upokojencem, katerih pokojnina ne presega meje za upravičenost do varstvenega dodatka, poslali obvestilo, naj se obrnejo na centre za socialno delo in ugotovijo, ali jim pripada energetski dodatek. Na ta način želijo trajno reševati revščino med upokojenci, v nadaljevanju pa bodo, tako minister, s tem namenom izvedli tudi določene akcije s civilno družbo. "Med ženskami, starejšimi od 65 let, marsikatera ne ve, da ji pripada varstveni ali energetski dodatek," je opozoril.Delovanje kalkulatorja je na primerih predstavila vršilka dolžnosti generalnega direktorja direktorata za socialne zadeve na ministrstvu Barbara Goričan. Ta je ob tem pojasnila, da si z njim lahko pomagajo tudi invalidi, ki so prejemniki denarne socialne pomoči. Ne pride pa v poštev za posamezne kategorije invalidov, saj da bi bilo to prezapleteno. Upravičenost do energetskega dodatka za posamezne primere invalidov bo tako treba ugotavljati preko centrov za socialno delo.

Do kalkulatorja lahko dostopate TU

ministrstvo delo sociala pomoč
Kaj zdaj berejo drugi