vestnik

Se nam obeta superreferendumski dan? Podmladek Svobode pod vodstvom Graha še za referendum o legalizaciji konoplje

Rok Šavel, 15. 3. 2024
Gibanje Svoboda Mladi
Podmladek Svobode, ki ga vodi Matej Grah, je dobil posluh starejšega brata, saj je bil njihov predlog za posvetovalni referendum danes vložen v parlamentarni postopek.
Aktualno

Podmladek največje koalicijske stranke Gibanje Svoboda Mladi, ki mu predseduje Matej Grah, je podal pobudo za razpis posvetovalnega referenduma v zvezi z dekriminalizacijo in legalizacijo konoplje. Vladajoča stranka je pobudi sledila in predlog vložila v parlamentarni postopek, kjer je ta hip več referendumskih pobud.

Državljani se bomo letos očitno lahko na referendumu izrekli o več različnih področjih, saj je danes vladajoča Svoboda v parlamentarni postopek vložila dva predloga za posvetovalni referendum. Poleg referenduma o spremembah volilne zakonodaje, ki bi šle v smeri uvedbe preferenčnega glasu oziroma zagotovitve večjega vpliva volivcev pri odločanju o posameznih kandidatih na državnozborskih volitvah, so v Svobodi sledili še predlogu, ki je nastal izpod rok podmladka Gibanje Svoboda Mladi.



Podmladek, ki ga vodi Matej Grah, sicer tudi mestni svetnik v murskosoboškem mestnem svetu, se nanaša na dekriminalizacijo rabe konoplje in legalizacijo uporabe in prodaje konoplje za rekreativno uporabo polnoletnih oseb po modelu, kot je bil nedavno sprejet v Nemčiji. Tam bo s prihodnjim letom dovoljeno ne le kupovati in uživati konopljo v licenčnih trgovinah in klubih, pač pa bo imel vsak prebivalec pravico posedovati do 25 gramov marihuane za osebno uporabo.


Argumenti mladih iz Svobode 


"Menimo, da bi s podobnim ukrepom v Sloveniji prispevali k večji varnosti uživalcev konoplje, saj bi namesto črnega trga, kjer so izdelki iz konoplje lahko nevarni, nepredvidljivi, razvijali legalen trg, na katerem bi lahko uveljavljali standardizacijo ter nadzor produktov v prodaji. Z vidika uporabnikov bi bila to ogromna pridobitev, saj bi uživanje substanc postalo bistveno bolj predvidljivo. Paradoksalno bi s tem izboljšali javno zdravje zaradi zmanjšanja zastrupitev ali drugih zdravstvenih zapletov, do katerih prihaja sedaj ob uživanju sumljivih substanc iz črnega trga," so navedli mladi iz Svobode in dodali, da bi z ukrepom praktično čez noč ukinili velik segment črnega trga na področju opojnih substanc. Država bi na novem trgu lahko imela aktivno in konstruktivno vlogo, kar je po njihovi oceni v obstoječi ureditvi praktično nemogoče. Prav tako bi bilo lažje pridobivanje zanesljivejših podatkov o dejanski rabi konoplje med prebivalci.

 "Prodajo izdelkov iz konoplje bi bilo smiselno ustrezno obdavčiti, na ta način pa pridobiti dodatna sredstva za preventivne akcije opuščanja rabe konoplje in tudi drugih nelegalnih oz. legalnih opojnih substanc. V tako imenovani vojni proti drogam, kjer je eno izmed “bojišč” tudi konoplja, imamo po desetletjih bitk jasnega zmagovalca – droge. Pristopi prepovedovanja in kaznovanja so se izkazali kot nezadostni (poraba ni upadla), družbeno izjemno škodljivi (trg obvladujejo organizirane kriminalne skupine) ter ogromno breme za državni proračun (potreba po financiranju posebnih preiskovalnih skupin v Policiji, stroški vezani na sodne postopke, potreba po dodatnih zaporniških kapacitetah itn.)," so še navedli v Gibanju Svoboda Mladi.

Na referendume ob evropskih volitvah?


Referendumske pobude v zadnjih tednih prihajajo tako s strani opozicije kot koalicije. Vse stranke, razen Levice, so se namreč podpisale pod predlog za posvetovalni referendum o gradnji drugega bloka krške nuklearke, hkrati pa je vladna koalicija v državni zbor vložila že predlog za posvetovalni referendum o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Referendume si želijo tudi v NSi, in sicer glede energetskega zakona in zakona o uresničevanju kulturnih pravic narodov nekdanje SFRJ. Slednja nimata podpore vladne koalicije. Referendumski predlogi, ki bodo izglasovani v parlamentu, bi bili lahko izvedeni sočasno z evropskimi volitvami, ki bodo na sporedu 9. junija.

konoplja gibanje-svoboda gibanje-svoboda-mladi matej-grah referendum