vestnik

Se pogosto vozite po avstrijskih cestah? Pozor, v veljavi višje globe za prekrške

Vestnik.si, STA, 1. 5. 2023
Nataša Juhnov
Kogar bodo od danes v Avstriji ujeli za volanom med telefoniranjem z mobilnim telefonom v roki, bo moral plačati bistveno višjo kazen.
Aktualno

Kogar bodo od danes v Avstriji ujeli za volanom med telefoniranjem z mobilnim telefonom v roki, bo moral plačati bistveno višjo kazen. Namesto dosedanjih 50 evrov mu grozi globa v višini 100 evrov. Zvišujejo se tudi kazni za nekatere druge prometne prekrške.

Globa za prehitro vožnjo ob uporabi telefona brez naprave za prostoročno telefoniranje lahko namesto dosedanjih 72 evrov stane do 140 evrov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Po uradnih podatkih so lani v Avstriji izrekli kazni zaradi vožnje s telefonom v roki več kot 130.000 voznikom.

Za vožnjo avtomobila brez pripetega varnostnega pasu ali za vožnjo z motorjem oz. mopedom brez varnostne čelade pa je po novem zagrožena kazen v višini 50 namesto 35 evrov, če kršitelja ujamejo na kraju samem. V primeru prijave se lahko kazen zviša do 100 evrov.

Avstrijski mediji ob tem opozarjajo, da so marsikje po Evropi kazni za telefoniranje med vožnjo še višje. Na Poljskem znaša denimo globa najmanj 100 evrov in v Romuniji 115 evrov, višja kot v Avstriji je tudi v Italiji (165 evrov) in Španiji (200 evrov).

V Sloveniji so se kazni za uporabo mobilnih telefonov med vožnjo zvišale avgusta 2021, in sicer se prekršek od tedaj kaznuje z 250 evri in tremi kazenskimi točkami.

avstrija prometna varnost kazen
Kaj zdaj berejo drugi