vestnik

Še zadnji dan za ugovor zoper izračun dohodnine iz drugega svežnja

Vestnik.si, STA, 30. 6. 2023
Dreamstime
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na Finančni upravi RS samo še danes čakajo morebitne ugovore na informativne izračune dohodnine za leto 2022, ki so jih konec maja poslali nekaj manj kot 590 tisoč zavezancem. Te morajo vložiti tisti, ki se s prejetim izračunom ne strinjajo - če so podatki pomanjkljivi ali nepravilni oziroma je davčna obveznost ugotovljena napačno.

Če zavezanec kljub napačnim podatkom ugovora ne vloži, stori davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov, opozarjajo na finančni upravi. Zavezanec pa lahko v ugovoru uveljavlja tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane, če je ni že prej.

Konec maja je finančna uprava odpremila na pošto informativne izračune za 587.537 zavezancev. Tistim, ki se z informativnim izračunom strinjajo, ni treba storiti ničesar, saj bo v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba. V tem primeru je rok za doplačilo premalo plačane dohodnine 31. julij, zadnji dan za vračilo lani med letom preveč plačane dohodnine pa je 28. julij.

To je bil že drugi paket informativnih izračunov dohodnine za lansko leto. Prvega, v katerem je bilo 961.322 informativnih izračunov, je finančna uprava odpremila na pošto 31. marca. Ti zavezanci so medtem preveč plačano dohodnino že prejeli vrnjeno na svoje bančne račune oz. so jo morali že doplačati.

Skupaj je bilo letos izdanih 1.548.859 informativnih izračunov dohodnine. Kdor informativnega izračuna ni prejel, a je lani imel obdavčljive dohodke, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, mora dohodninsko napoved vložiti sam, in sicer do 31. julija.

davki sta dohodnina