vestnik

Sedmošolec z Goričkega zbolel za redko vrsto raka. Stisko družine povečali še odpovedi o zaposlitvi staršema

Vestnik.si, 29. 12. 2023
Posnetek zaslona/TV Slovenija
Družina Baranja.
Aktualno

12-letni Dario Baranja iz Zenkovec je zbolel za Ewingovim sarkomom, kostnim rakom.

V oddaji Slovenska kronika na Televiziji Slovenija in v oddaji Naše poti na Radiu Slovenija so opisali zgodbo družine Baranja, ki se spoprijema s kruto usodo. Kot je bilo povedano, je sedmošolec nekaj časa šepal, kar so sprva pripisovali prekomerni teži. Po dodatnih preiskavah je družina pred dobrim mesecem izvedela, da je 12-letnik zbolel za redko vrsto raka. Ta je prizadel njegovo medenico in okoliška mehka tkiva. "Svet se ti podre, misliš samo na najslabše," je dejala mama Jelena Baranja za TV Slovenija. Deček hodi na kemoterapije, predpisanih je 15, doslej je za njim devet. Zdravljenje se bo nato nadaljevalo v Italiji. "Predvideno je eno leto zdravljenja in Dario ta čas ne bo obiskoval šole," tako oče Dario. 

družina-baranja, zenkovci
Posnetek zaslona/TV Slovenija
Jelena in Dario Baranja.

Stiska je v družini še večja, ker sta oba starša ostala brez službe. Zaposlena sta bila v Avstriji. V radijski oddaji sta povedala, da je Jelena zaradi spremljanja sina k zdravnikom večkrat morala vzeti dopust ali prost dan, nato pa brez predhodnega obvestila dobila odpoved. "Iz lekarne so me poklicali, da nimam zdravstvenega zavarovanja in tam so mi povedali, da od 24. novembra nimam več zavarovanja," je povedala in žalostno nadaljevala, da je bila več v službi kot doma, nato pa na tako krut način izvedela, da nanjo ne računajo več. Po enajstih letih dela v enem od avstrijskih podjetij je brez zaposlitve ostal tudi Dario, ki se zdravi po operaciji vratnih vretenc. "V Avstriji si dober samo, dokler lahko delaš, ko pa zboliš, pa...," razmišlja Dario Baranja. 

družina-baranja, zenkovci
Posnetek zaslona/TV Slovenija
Družina Baranja.

Družina je hvaležna vsem, ki so jim v teh težkih časih priskočili na pomoč in tudi tistim, ki jim še bodo. Zaradi finančne stiske so jim pomagali nekateri prijatelji, znanci, ribiška družina... "Hvala za donacije in besede tolažbe, to nam veliko pomeni. Ogromno je dobrih ljudi še na svetu in vidiš, da nisi sam," tako starša. Pomagate jim lahko tudi vi. V prispevku so sporočili še, da družini ob strani stoji Občina Puconci, saj je Dario Baranja romski svetnik. "Skozi moramo dati eno leto muk in trpljenja, ampak mislimo, da se bo dobro končalo," je optimistično sklenil oče.

dario-baranja zenkovci bolezen rak pomoč