vestnik

V četrtek se v Gornjo Radgono vrača sejem Sobra

Vestnik.si, 15. 9. 2023
Jure Zauneker
Predstavili se bodo Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Slovenska vojska, Ministrstvo za notranje zadeve, Policija, Uprava RS za zaščito in reševanje ter Gasilska zveza Slovenije.
Aktualno

Na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni se bo prihodnji četrtek začel 9. mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja Sobra.

Pomen obrambe, varnosti, reševanja in zaščite, ki so v današnjem turbulentnem svetu ključne za preprečevanje posledic naravnih nesreč, epidemij in vojn bo od 21. do 24. 9. 2023 v Gornji Radgoni poosebljal 9. mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja Sobra.

Mednarodno ugledni razstavljavci bodo na njem predstavili širok arzenal orodja, orožja, vozil, opreme, pripomočkov, storitev in znanja za obrambo države, varnost državljanov ter zaščito in reševanje ogroženih.

gornja-radgona, 8
Jure Zauneker
Mednarodno ugledni razstavljavci bodo na njem predstavili širok arzenal orodja, orožja, vozil, opreme, pripomočkov, storitev in znanja za obrambo države, varnost državljanov ter zaščito in reševanje ogroženih.

Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Slovenska vojska, Ministrstvo za notranje zadeve, Policija, Uprava RS za zaščito in reševanje ter Gasilska zveza Slovenije bodo svojo usposobljenost, znanje in opremljenost prikazale s strokovnimi razstavami, dinamičnimi predstavitvami in strokovnimi posveti. Te institucije se bodo z obiskovalci srečevale na številnih poslovnih, stanovskih in izobraževalnih prireditvah ter jim iz prve roke ponudile strokovne nasvete za samozaščito in varovanje družin in premoženja.

Različni rodovi Slovenske vojske se bodo predstavili s spretnostmi, opremo, izkušnjami iz mednarodnih misij ter prikazom možnosti za sodelovanje pri obrambi države. Predstavili se bodo vrhunski športniki, zaposleni v Slovenski vojski ter garda, manjkali ne bodo niti nastopi glasbenih zasedb Vojaškega orkestra.

gornja-radgone, sejem-sobra
Jure Zauneker
Različni rodovi Slovenske vojske se bodo predstavili s spretnostmi, opremo, izkušnjami iz mednarodnih misij ter prikazom možnosti za sodelovanje pri obrambi države.

Prikaze svoje tehnike, opreme in postopkov pripravljajo tudi enote slovenske policije. Policisti bodo obiskovalcem priskočili na pomoč z nasveti, kako zagotoviti lastno varnost in zaščito imetja, dinamične predstavitve bodo popestrili nastopi Policijskega orkestra.

5cf4919b5642b46e4587f572f7c26392
Jure Zauneker
Prikaze svoje tehnike, opreme in postopkov pripravljajo tudi enote slovenske policije.

Uprava RS za zaščito in reševanje, Civilna zaščita ter operativni sestavi nevladnih organizacij bodo predstavili novo opremo, izkušnje in načine ozaveščanja, preventive, zaščite, reševanja in pomoči. Na zabaven način bodo otroke naučili kako ukrepati ob poplavi, požaru ali potresu ter kako pravilno poklicati na številko za klic v sili 112.

gornja-radgona, 8
Jure Zauneker
Predstavila se bo tudi Gasilska zveza Slovenije.

Gasilska zveza Slovenije, ki združuje 121 gasilskih zvez, 1337 prostovoljskih gasilskih društev in šteje preko 170.000 članov, od katerih je operativnih preko 40.000 gasilcev, je svojo vrhunsko pripravljenost za zaščito in reševanje dokazala tudi ob zadnjih požarih na slovenskem Krasu. Na sejmu bo organizirala strokovna srečanja in reševalno vajo v sodelovanju s Slovensko vojsko in Policijo. V soboto bodo potekali mladinsko in veteransko, v nedeljo pa člansko gasilsko državno tekmovanje za Memorial Matevža Haceta. V sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje bo potekalo tudi 10. tekmovanje iz tehničnega reševanja ob prometni nesreči.

Sejem bo v četrtek, 21. septembra svečano odprl Marjan Šarec, minister za obrambo republike Slovenije. Slovesnost ob zaključku prireditve bo s svojo prisotnostjo in nagovorom podčrtal Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve republike Slovenije.

Sobra sejem-sobra gornja-radgona policija gasilci slovenska-vojska