vestnik

Sindikat gostinstva in turizma si ne želi črnega scenarija, pozivajo k podaljšanju ukrepa čakanja na delo do konca leta

STA, 19. 5. 2020
Profimedia
Samo v dveh mesecih je iz te panoge na Zavod RS za zaposlovanje prijavljenih že več kot 4600 oseb.
Aktualno

Sindikat delavcev gostinstva in turizma (SGIT) Slovenije tako kot turistična združenja apelira na vlado, da v tretjem protikoronskem paketu sprejme ukrepe, ki bodo zagotovili ohranitev delovnih mest v dejavnosti gostinstva in turizma. Vlado poziva, naj podaljša ukrep subvencioniranja nadomestila za čas čakanja na delo doma do konca leta.

Kot je v apelu vladi pojasnila generalna sekretarka SGIT Slovenije Breda Črnčec, so bili še na prvi seji strokovnega sveta za turizem 4. maja na Brdu pri Kranju obveščeni, da bo v tretjem svežnju pomoč v dobršni meri namenjena turizmu. Zato so bili toliko bolj presenečeni nad predlogom podaljšanja ukrepa povračila nadomestila čakanja na delo doma le za mesec junij, ki so ga prejeli konec prejšnjega tedna. Tako kot za delodajalce je takšen predlog tudi za sindikat nesprejemljiv, zato so na ministrstvo za delo ter ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo posredovali pisno pobudo, da se ukrep subvencioniranja nadomestila plače za čas čakanja na delo doma podaljša vsaj do konca leta, in sicer vsaj za panogo gostinstva in turizma. Zaposleni se namreč ne bodo vsi istočasno vračali nazaj na delo, temveč postopoma, odvisno od zasedenosti z gosti.

moravske-toplice, vivat, turizem, obnova, gradna, koronavirus
Nataša Juhnov
Zaposleni se ne bodo vsi istočasno vračali nazaj na delo, temveč postopoma, odvisno od zasedenosti z gosti.

V SGIT Slovenije izpostavljajo, da bo za okrevanje panoge potrebno daljše obdobje, zato od vlade v tretjem paketu pričakujejo sprejetje ukrepov, ki bodo omogočali ohranitev delovnih mest in ki bodo preprečili nadaljnja odpuščanja delavcev. "Tudi za SGIT Slovenije je nesprejemljivo, da bi vlada ukrep subvencioniranja nadomestila za čas čakanja na delo doma podaljšala le za en mesec, saj je pričakovati najbolj črni scenarij, ki ga napovedujejo delodajalci - 20.000 odpuščenih delavcev in stečaje družb. In to moramo preprečiti," so poudarili v sindikatu in dodali, da je ne glede na razglasitev konca epidemije v Sloveniji za panogo gostinstva in turizma neobhodno potrebna pomoč države tudi v naslednjih mesecih. "Panoge gostinstva in turizma ne bo možno oživiti brez prepotrebnih ukrepov vlade kot tudi kakovostnega kadra, zato moramo narediti vse, da ohranimo delovna mesta," poudarjajo v sindikatu in opozarjajo na zaskrbljujoč podatek, da je bilo samo v dveh mesecih, marcu in aprilu, iz te panoge na Zavod RS za zaposlovanje prijavljenih že več kot 4600 oseb.

Panoga gostinstva in turizma je zaradi pandemije ena najbolj prizadetih v Sloveniji in po svetu. Od sprejetja odloka vlade so se s 16. marcem zaprla vsa vrata hotelov, igralnic, gostiln, turističnih kmetij in drugih ponudnikov. "Panoga je domala obstala in šele v mesecu maju se je vlada odločila za sproščanje ukrepov tudi v tej panogi. Škoda izpada dohodkov je ogromna, večina delavcev pa s sklepi delodajalcev doma na čakanju na delo," so pojasnili v sindikatu.

77e52a7968627273fb4598997a9ceef1
Nataša Juhnov
Panoga gostinstva in turizma je zaradi pandemije ena najbolj prizadetih v Sloveniji in po svetu.

Kot so izpostavili, so turizem ljudje in za okrevanje te panoge bodo potrebni tudi delavci, zato je potrebno narediti vse, da se ohranijo delovna mesta in preprečijo nadaljnja odpuščanja. Ob tem so dodali še, da je treba delavcem, ki se bodo vračali nazaj na delo, zagotoviti varno in zdravo delovno okolje z vso potrebno zaščitno opremo ter standardi in natančnimi navodili stroke.

sindikat gostinstvo turizem koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi