vestnik

Sindikati v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva napovedujejo stavko. Kdaj in zakaj?

Vestnik, STA, 28. 1. 2022
Vanesa Jaušovec
Sindikati zahtevajo takojšen začetek pogajanj ter sprejem standardov skladno s stavkovnimi sporazumi iz leta 2018. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Reprezentativni sindikati v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva so zaradi vladnega kršenja dogovora o nadaljevanju pogajanj napovedali stavko, ki se bo začela 16. februarja. Zahtevajo takojšen začetek pogajanj ter sprejem standardov skladno s stavkovnimi sporazumi iz leta 2018, so sporočili.

Skladno z novembra lani sklenjenim sporazumom med sindikati in vlado bi se pogajanja morala nadaljevati najkasneje do 15. januarja, a do tega ni prišlo. "Sindikati smo vladno stran večkrat pisno pozvali k začetku drugega kroga pogajanj, vladna stran pa z obvestilom o nepričetku drugega kroga pogajanj neposredno krši sklenjeni dogovor, ki ima naravo kolektivne pogodbe in katerega kršitev ima za posledico tudi plačano stavko v obeh dejavnostih," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost. Izpostavili so, da je vlada že sprejela pogajalska izhodišča za pogajanja o spremembah v okviru kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, in sicer vsem enako in vsem za šest plačnih razredov, pogajalskih izhodišč za dejavnost zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege pa ne.

b3a1fc11ef8fa11110848e4bb36be10a
Nataša Juhnov
Reprezentativni sindikati v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva so zaradi vladnega kršenja dogovora o nadaljevanju pogajanj napovedali stavko, ki se bo začela 16. februarja.

Pristojna ministra za zdravje Janez Poklukar in za delo Janez Cigler Kralj sta v sredo pojasnjevala, da izhodišča za pogajanje še usklajujejo na ravni vlade. 

V sindikatih zdravstva in socialnega varstva so razočarani in ogorčeni nad izhodišči, ki jih je za zdravnike in zobozdravnike sprejela vlada. "Potezo vladne strani razumemo kot ponižujoč odnos do vseh ostalih zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, ki niso zdravniki in ki kljub ali ravno zaradi reševanja epidemiološke situacije vlagajo maksimalne napore pri opravljanju svojega poslanstva," so še navedli.

sindikat zdravstvo sociala stavka plače pogajanja
Kaj zdaj berejo drugi