vestnik

Skupina kolesarjev bo za dober namen kolesarila tudi v Pomurju

Vestnik.si, 7. 5. 2024
Arhiv organizatorja
Tako so kolesarili lani.
Aktualno

Namen akcije je zbiranje sredstev za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin.

Danes se je začela prva od petih etap največjega vseslovenskega humanitarnega dogodka Dobrodelno okrog Slovenije - DOS. Najbolj znani dobrodelni kolesar Dami Zupi se bo v družbi še 25 kolesarjev odpravil na petdnevno potovanje, med 7. in 11. majem, prekolesarili bodo 1.225 kilometrov okoli Slovenije. Namen akcije je zbiranje sredstev za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin. Letos se dogodek prvič v petih letih širi tudi izven meja Slovenije, saj bo del poti potekal tudi preko Avstrije.

Projekt, ki ga je zasnoval Dami Zupi, letos poteka že peto leto zapored. S koordinatorjem dobrodelnega dela projekta, Slovensko karitas, so v akciji že obdarili več kot 100 otrok, ki so se srčno razveselili novega kolesa. Cilj letošnjih darovanih kilometrov je razveseliti in obdariti še več otrok. Projekt DOS si prizadeva omogočiti vsakemu otroku doživetje brezskrbnih dni, ko so se s kolesi podili po ulicah in travnikih ter se počutili svobodno.

Letos se dogodek širi tudi izven Slovenije. Del trase bo potekal tudi po Avstrijski zemlji (od Sladkega vrha do Gornje Radgone), kar poudarja povezovalno vlogo dogodka. Trasa DOS-a poteka skozi 206 slovenskih krajev in povezuje posameznike, občine in kraje.

Pet etap za dober namen

Letos bo dobrodelni krog okoli Slovenije potekal v petih etapah. Šestindvajset kolesarjev, ki se jim na poti lahko pridružijo tudi ostali kolesarski navdušenci, bo kolesarilo: 

7. maj - od Novega mesta do Strunjana

8. maj - od Strunjana do Kobarida

9. maj - od Kobarida do Velenja

10. maj - od Velenja do Moravskih Toplic (mednarodna etapa)

11. maj – od Moravskih Toplic do Novega mesta

Poleg zbiranja sredstev s prispevki kolesarjev, ki se pridružijo na poti, Slovenska karitas organizira tudi donacije za nakup koles. Za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin lahko donirate že danes z besedo ZAkolo5 na 1919 ali izvedete nakazilo na TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: 00 905, Namen: Za kolo.

dami-zupi kolesarjenje karitas dobrodelno-okrog-slovenije