vestnik

Skupina Panvita začela z žetvijo koruze, svoj pečat pustile tudi vremenske razmere

Vestnik.si, 26. 9. 2023
Vanesa Jaušovec
Žetev koruze bo potekala vse do konca meseca oktobra.
Aktualno

V Skupini Panvita, največji verigi podjetij v slovenski živilsko-predelovalni industriji, so v mesecu septembru pričeli z žetvijo koruze. Letino ocenjujejo kot solidno, skupno naj bi pridelali okoli 13 tisoč ton pridelka.

Skupina Panvita skupno prideluje koruzo na nekaj več kot 1 200 hektarjih, s tem pa se uvršča med največjega pridelovalca koruze pri nas. Koruzo namenijo tako predelavi v živalsko krmo, kot slovenskim mlinom za nadaljnjo predelavo, ob tem pa so tudi eden največjih odkupovalcev koruze, saj od lokalnih kmetov odkupijo okoli 15 tisoč ton pridelka letno.

"Pogoji pridelave koruze so bili v letošnjem letu zelo pestri. Od obilice dežja, viharja, do suše, poplav in tudi večkratne toče na različnih lokacijah," izpostavlja Branko Virag, direktor družbe Panvita Kmetijstvo. Ocene kažejo, da bo pridelek koruze od 8 do 15 ton po hektarju, še dodaja.

branko-virag, panvita
Jure Kljajić
Branko Virag izpostavlja, da so pogoji pridelave koruze letos zelo pestri.

Pri Panviti se kot vodilni slovenski proizvajalec varne in kakovostne hrane zavzemajo za zviševanje stopnje samooskrbe na vseh ravneh delovanja, prav zato tudi zagotavljajo, da bo vsa koruza, tako pridelana na njihovih njivah kot odkupljena, ostala v Sloveniji.

"Žetev koruze bo potekala vse do konca meseca oktobra. Ob tem pozivam vse pridelovalce koruze, da naj čimprej pričnejo z žetvijo saj se že opažajo prvi znaki razvoja različnih bolezni zaradi preobilnih padavin," poudarja Virag.

"Panvita še naprej ostaja zavezana k zagotavljanju samooskrbe in ohranja svoj vodilni položaj v živilsko-predelovalni industriji v Sloveniji. S tem slovenskim potrošnikom omogoča nakup in uživanje kakovostno pridelanih, svežih izdelkov, s čim krajšo potjo iz polic do domačih krožnikov," so še sporočili iz Panvite. 

panvita kmetijstvo koruza žetev