vestnik

Ministrica obiskala Prekmurce v Betlehemu

Majda Horvat, 23. 9. 2021
Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Ministrica pri Prekmurcih v Bethlehemu.
Aktualno

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch je v spremstvu veleposlanika Republike Slovenije v Združenih državah Amerike Toneta Kajzerja, obiskala rojake v nekdanjem železarskem mestu Bethlehem v Pennsylvaniji.

V Bethlehemu v vzhodni Pennsylvaniji so pred več kot sto leti našli delo predvsem v tamkajšnji jeklarni tudi ljudje iz Prekmurja in Porabja. Priseljenci so vedeli, od kot prihajajo, toda sprejeli so madžarsko poimenovanje Vendi oziroma v ameriški angleščini Windish. 

O vendskem izvoru prekmurskih Slovencev v Bethlehemu se je v času osamosvajanja Slovenije začel spraševati raziskovalec in profesor na Bethlehemski univerzi Lehigh Stephen Antalics ali Štefan Antalič, katerega starši so bili iz Noršinec v Prekmurju. Ob tem je  ugotovil, da so kraji od koder prihajajo njihovi predniki zdaj v Sloveniji  ter da so se ob priselitvi opredelili glede nacionalnosti za Slovene. Torej da imajo dejansko slovenske korenine. Na Antaličevo pobudo je bilo leta 1996 ustanovljeno Društvo pobratenih mest Bethlehem Murska Sobota, prišlo pa je tudi do pobratenja mest. Listino o tem sta 8. junija 1996 podpisala takratna župana Kenneth Smith in Andrej Gerenčer.  Ta dan v Bethlehemu poslej praznujejo kot slovenski dan, kar je tudi zasluga župana slovenskih korenin Roberta Doncheza.

ministrstvo-za-slovence-v-zamejstvu, betlehem
Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Ministrica pri Prekmurcih v Bethlehemu.

Z županom Donchezom se je srečala tudi ministrica dr. Jaklitsch skupaj s predstavniki slovenske skupnosti. Po zaslugi Doncheza, ki vodi mesto že od leta 2014 in končuje mandat, pred mestno hišo vsako leto na slovenski dan slovesno dvignejo slovensko zastavo. Do tega ne bi prišlo brez pobude slovenske skupnosti in odbora pobratenih mest. Jaklitscheva se je v spremstvu bethlehemskih rojakov ustavila tudi ob obeležju v občinskem parku, ki pričuje o  povezavi med mestoma Bethlehem in Murska Sobota.

slovenci v zamejstvu, betlehem
Arhiv Vestnika
Stephen Antalics (Štefan Antalič) in Frank Podleiszek (Podlejsek). Oba najbolje vesta, da po mnogih letih pripadnosti Vendski skupnosti ni bilo tako preprosto in ne samoumevno sprejeti dejstvo, da si v resnici potomec Slovencev. Še posebej, ker so bili tudi predniki ponosni na svojo vendsko identiteto.

Slovenska skupnost v Bethlehemu je tesno povezana z dvema verskima skupnostma. V mestu sta  dve slovenski cerkvi. Evangeličansko cerkev sv. Janeza so v drugem desetletju 20. stoletja sezidali prekmurski rojaki in je tudi v njihovi lasti. Ta skupnost danes šteje okoli 200 članov. Slovenci so v istem obdobju zgradili tudi katoliško cerkev Sv. Jožefa. Tamkajšnja škofija jo je leta 2008 zaprla zaradi pomanjkanja duhovnikov ter zaradi naraščajočih stroškov. Podobno se je zgodilo tudi s številnimi drugimi etničnimi cerkvami. A slovenski skupnosti je uspelo doseči, da cerkev ni bila prodana in jo zdaj lahko uporablja na praznik sv. Jožefa, ko se v njej zbere tudi več kot sto rojakov, ter za pogrebe. Posebno dragoceni so vitraži na stranskih oknih, s katerih je mogoče razbrati, da so jih financirali verniki iz različnih prekmurskih župnij. Ministrica si je v spremstvu rojakov z zanimanjem ogledala oba za Slovence v Bethlehemu dragocena sakralna objekta. 

slovenci v zamejstvu, bethlehem
Arhiv Vestnika
Fotografija je nastala junija 1996, na nji pa so vidni člani slovenske skupnosti, ki so pomembno prispevali k podpisu listine o pobratenju Murske Sobote in Bethlehema.

bethlehem zda pobratenje obisk ministrica