vestnik

Slovenija praznuje dan državnosti. Država smo ljudje, ne le peščica voditeljev, pravi Pirc Musarjeva

Vestnik.si, STA, 25. 6. 2023
Bobo
Slovenija praznuje dan državnosti.
Aktualno

Slovenija zaznamuje 32 let od njene osamosvojitve, ko je takratna slovenska skupščina sprejela ključne dokumente za odcepitev Slovenije. Večina slovesnosti in osrednja proslava ob dnevu državnosti so se že zvrstile v soboto, danes pa bo v predsedniški palači potekal dan odprtih vrat, prvi od nastopa mandata predsednice Nataše Pirc Musar.

V okviru dneva odprtih vrat bodo obiskovalcem predsedniške palače omogočili ogled delovnih in protokolarnih prostorov urada predsednice, obiskovalci se bodo tudi srečali z njo. V počastitev državnega praznika bo pred predsedniško palačo med 9. in 21. uro postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Slovenija je sicer dan državnosti že v soboto zaznamovala s številnimi slovesnostmi, vrhunec prireditev je bila tudi letos osrednja državna proslava na Kongresnem trgu v Ljubljani. Zbrane je nagovorila predsednica Pirc Musar, ki je poudarila, da država ni le peščica voditeljev, temveč ljudje. Zato se moramo vsi zavzemati za človeku prijazno državo. "Več ko nas je, ki v srcu dobro mislimo, lažje nam bo vsem opravljati svoje naloge in soustvarjati državo, kakršno si želimo in tudi zaslužimo," je dejala. Na slavnostnih sejah sta se sestala tudi državni zbor in državni svet.

npm
STA
Predsednica Nataša Pirc Musar

S poslanico se je dneva državnosti spomnil tudi predsednik vlade Robert Golob. Kot je povedal, je dan državnosti praznik vseh nas. Je spomin na državotvorno dejanje slovenskega naroda in obenem skupna zaveza k spoštovanju demokratičnih vrednot. "Posebej želim poudariti, da državnost ni le status v mednarodnem pravu. V primeru Slovenije je to tudi odločna in pogumna pot, po kateri se je pred desetletji namenila naša skupnost. Da si kot narod nadenemo lastno identiteto in da si sami klešemo svojo usodo in prihodnost. Državnost tudi ni dokončno dejstvo, cilj. Je sklop večnih prizadevanj za boljše življenje, večni boj proti silam, ki bi kratile človekove pravice, in večno negovanje družbe, da ostaja odprta in vključujoča. 25. junij zato praznujemo s ponosom in občutkom domoljubja. Zgradili smo državo, ki temelji na enakosti, svobodi, dostojanstvu, solidarnosti in pravičnosti do vseh državljanov. To so vrednote, ki so podstat naše družbe, in samo te omogočajo polni razvoj posameznika in skupnosti. Skupaj se moramo truditi, da bi gradili boljši jutri za vse in učinkovito sodelovali v družbeni, gospodarski in politični ureditvi države. Nenazadnje smo država vse njene državljanke in državljani, in verjamem, da se vsakdo med nami s svojim delom ter trudom zavzema, da smo nanjo lahko ponosni," je med drugim še povedal v poslanici. 

drzavna proslava dan drzavnosti 2023 m24
M24/Marko Vavpotič
Državna proslava ob dnevu državnosti 2023.

Z dnevom državnosti, ki je tudi dela prost dan, se spominjamo dogodkov pred 32 leti, ko je takratna slovenska skupščina 25. junija 1991 po nekajletnih prizadevanjih sprejela ključne dokumente za odcepitev Slovenije od takratne Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) in nastanek samostojne države Slovenije - Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ustavni zakon za njeno izvedbo in Deklaracijo o neodvisnosti.
Slovenija je svojo samostojnost in neodvisnost slovesno razglasila dan po sprejetju ključnih dokumentov, 26. junija 1991, na Trgu republike v Ljubljani.

dan praznik država osamosvajanje slovenija
Kaj zdaj berejo drugi