vestnik

(IZSLEDKI NADZORA) Socialna inšpekcija o ravnanju CSD ob smrti dojenčka na Goričkem

vestnik.si, 3. 4. 2024
Nataša Juhnov
Inšpektor ugotavlja, da v pregledani dokumentaciji CSD ni navedb, ki bi zahtevale oziroma utemeljevale začetek priprave predloga za ukrep za varstvo otrokovih koristi.
Aktualno

Inšpektor ugotavlja, da v pregledani dokumentaciji CSD ni navedb, ki bi zahtevale oziroma utemeljevale začetek priprave predloga za ukrep za varstvo otrokovih koristi.

Zaradi nedavnega poročanja o smrti sedemmesečnega dojenčka, ki je februarja umrl v bolnišnici zaradi podhranjenosti, torej neustrezne skrbi staršev za otrokovo zdravje, ki bi lahko bila posledica slabega socialnega stanja družine, smo danes prejeli odgovore socialne inšpekcije o izvedenem nadzoru. Odgovor objavljamo v celoti. 

"Ob spoštovanju določil o varovanju osebnih podatkov, varstvu identitete žrtev, zagotavljanju zaupnosti podatkov ter osebne integritete in dostojanstva upravičenca in dolžnosti varovanja poklicne skrivnosti vas seznanjamo, da je Socialna inšpekcija izvedla nadzora nad ravnanji Centra za socialno delo Pomurje – Enote Murska Sobota (CSD) v povezavi z družino umrlega otroka.

V nadzoru je bila posebna pozornost posvečena preiskavi, ali je CSD razpolagal s kakršnimkoli podatkom oziroma informacijo, ki bi kazala na ogroženost kateregakoli od otrok v družini umrlega otroka, na podlagi katerih bi CSD moral začeti s posegom v izvajanje starševske skrbi – ukrepi za zaščito otrokove koristi.

Na podlagi izvedenih inšpekcijskih dejanj je inšpektor ugotovil, da v pregledani dokumentaciji CSD ni navedb, ki bi zahtevale oziroma utemeljevale poseg v izvajanje starševske skrbi, torej začetek priprave predloga sodišču za ukrep za varstvo otrokovih koristi.

V preteklih letih je CSD z družino sodeloval pri urejanju bivanjskih razmer ter zagotavljanja pomoči v zvezi z obiskovanjem šole šoloobveznih otrok. V tem delu je inšpektor ocenil, da je bilo sodelovanja šole s CSD ob prepoznavi učnih težav in težavah s prisotnostjo pri pouku zgledno. Šola je ob prepoznavi »težav« šoloobveznih otrok takoj obvestila CSD, ta pa je na podlagi sporočila šole nemudoma vzpostavil stik s staršema in ju uspešno spodbujal k iskanju rešitev za »težave« v okviru socialnovarstvene storitve. Starša sta se ustrezno odzivala in v družini ni bilo prepoznati nobenih elementov nasilja ali zanemarjanja otrok, zaradi katerih bi moral CSD s pomočjo sodišča poseči v način izvajanja starševske skrbi. 

Nadzor je nadalje pokazal, da s strani zdravstvene službe, organov pregona, drugih institucij ali posameznikov CSD ni prejel nobenih informacij, ki bi kazale na ogroženost kateregakoli otroka, ne glede na to, da je bilo v stiku z umrlim otrokom tudi nekaj drugih odraslih oseb.

V zvezi z anonimno prijavo, ki je bila naslovljena tudi na nekatere medijske hiše, in ki ji je bila priložena slika umrlega otroka, pa želimo opozoriti na sprevrženost prijavitelja oziroma tistega, ki je, v kolikor gre dejansko za sliko umrlega otroka, to sliko posnel. Namreč – kdorkoli je to sliko posnel se je moral zavedati, da je otrok življenjsko ogrožen in bi moral takoj o tem obvestiti policijo, CSD, zdravnika, medije…. in ne počakati, da je otrok najprej umrl in čez en mesec o tem obveščati javnost in pristojne institucije. V kolikor je na sliki dejansko otrok, ki je kasneje umrl, potem je tisti, ki je to sliko posnel in o tem ni takoj obvestil pristojnih institucij, sokriv njegove smrti."

smrt dojenček csd