vestnik

Spet Sam svoj čolnar

Tomo Köleš, 24. 7. 2018
arhiv Malega kluba Velika Polana
Prireditev Sam svoj čolnar, ki jo prireja Mali klub Velika Polana, se vrača 4. avgusta.
Aktualno

Novi stari predsednik Matjaž Vugrinec pravi, da je nekajletni premor nastal zaradi ustvarjanja lastnega podmladka

Po nekajletnem premoru se v okviru Pomurskega poletnega festivala v Veliki Polani letos spet vrača prireditev Sam svoj čolnar, vseslovensko tekmovanje čolnov lastne izdelave. V prejšnjih letih jo je vedno organiziral Mladinski klub Velika Polana, ki se po novem imenuje Mali klub Velika Polana.
Gre za klub, ki bo naslednje leto že praznoval dvajsetletnico obstoja. Mladinski klub Velika Polana je bil ustanovljen leta 1999 z veliko mladostniške domiselnosti, energije in želje po dogajanju na različnih področjih delovanja. Prvih nekaj let je klub deloval predvsem na kulturnem področju – z organiziranjem koncertov in ustvarjalnih popoldnevov ter izdajo glasila Paper. V začetku novega tisočletja je velikopolanski klub s koncertnim dogajanjem občutno prispeval k razvoju prekmurske alternativne glasbene scene.
Po nekaj letih stalnega delovanja je klub izgubil svoje prostore, kar je bistveno oteževalo kvalitetno delovanje in izvajanje zastavljenega programa. Kmalu je sledil perspektiven projekt izgradnje prostorov Mladinskega kluba Velika Polana v sodelovanju z občino Velika Polana, vendar je ta projekt zamrl z nastopom nove občinske uprave. A v klubu se niso dali tako zlahka. Člani so šli na prosto, s časom in izkušnjami razširili področja delovanja, postali okoljevarstveno aktivnejši ter začeli prirejati tek Močvirski tulipan in seveda tekmovanje čolnov lastne izdelave Sam svoj čolnar. Neprekinjeno delovanje kluba se je ustavilo po proslavi petnajstletnice, ki so jo zaznamovali 24. maja 2015 s koncertom prleškega grunt rock kvarteta Dežurni krivci in reške rokovske skupine Let 3.
Ves ta čas je bil vedno na funkciji predsednika ali podpredsednika Matjaž Vugrinec, ki je ob koncu vodstvo prepustil mlajšim. "Sedaj smo imeli nekaj let ustvarjalni premor, to pa zaradi najbolj človeškega razloga. Člani in vodstvo kluba smo namreč poskrbeli za lasten družinski podmladek, ki bo v kratkem morda postal podmladek kluba," v smehu pravi Vugrinec, ki je s svojimi 36 leti letos znova postal predsednik, drugače pa je znan tudi kot igralec Polane v tretji slovenski nogometni ligi vzhod. "Zdaj smo spremenili marsikaj, tudi ime kluba, preuredili smo spletno stran prireditve Sam svoj čolnar, kjer so navedeni vsi detajli, pravkar dokončujemo klubsko celostno grafično podobo, obenem pa smo izvolili novo vodstvo. In tako sem spet jaz sedel na staro mesto predsednika,"hudomušno dodaja Vugrinec.
Letos se bo prireditev Sam svoj čolnar začela v soboto, 4. avgusta, ob 13. uri na ribniku ŠRC Berek v Veliki Polani. Vugrinec pravi, da so se zanjo odločili zaradi velikega zanimanja in dejstva, da je bila prireditev vedno odlično sprejeta. Zainteresirani za tekmovanje se lahko prijavijo še do srede, 1. avgusta, do 23.59. Le določenih pravil za izdelavo čolna se morajo držati. Med njimi je najpomembnejša ta, da motorni pogon ni dovoljen, ampak si pri plovbi lahko čolnarji pomagajo le s svojo močjo. Na prizorišču bosta spet stara voditelja Primož in Cepo iz skupine D'Kwaschen Retashy.


-
Sam svoj šolnar pomurski poletni festival