vestnik

(ŠPORTNA INFRASTRUKTURA) Fazanerija obstala v zraku

Rok Šavel, 5. 9. 2024
Jure Kljajić
Za dograditev tribun na severozahodni strani stadiona Fazanerija, ki bi povezale glavno tribuno na zahodni strani z severno tribuno, bo očitno treba iskati denar drugje.
Aktualno

Na razpisu je bilo sicer uspešnih 16 projektov lokalnih skupnosti iz Pomurja.

Konec avgusta je ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport začelo deliti pozitivne odločbe občinam, ki so bile uspešne na zelo obleganem razpisu za sofinanciranje investicij v športno infrastrukturo. Na razpis, ki temelji na zakonu o investicijah v športno infrastrukturo, je prispelo kar 180 vlog slovenskih občin, in sicer za investicije v obnovo, novogradnjo in rekonstrukcijo javnih športnih objektov, kar je bilo uvrščeno v sklop 1, ter v posodobitve ali vzpostavitve novih zunanjih športnih površin, kar je zajemal sklop 2. V okviru prvega sklopa je bilo na voljo 24 milijonov evrov, v okviru drugega pa 8,4 milijona evrov. Odločbe o sofinanciranju športne infrastrukture je v prejšnjem tednu prejelo 67 občin, od tega 30 projektov, ki se nanašajo na športne objekte, in 37 projektov, ki zajemajo investicije v zunanje športne površine. V tem tednu je bilo potrjenih še dodatnih 41 projektov prav toliko slovenskih občin.


Če je bilo na lanskem razpisu razdeljenih zgolj dobrih sedem milijonov evrov od dobrih enajstih milijonov razpisanih sredstev, pa je bilo letos razpisanih premalo sredstev glede na interes slovenskih občin in vse pozitivno ocenjene vloge. Ministrstvo je zato po izdaji prvih pozitivnih odločb spremenilo javni razpis, tako da je zagotovilo dodatnih 4,3 milijona evrov. Tako so se skupna razpoložljiva sredstva razpisa zvišala na dobrih 36,7 milijona evrov, hkrati pa je bila prižgana zelena luč vsem preostalim pozitivno ocenjenim vlogam v sklopu za zunanje športne površine. Na razpisu je bilo s projekti uspešnih 16 pomurskih občin, skupna višina državnega denarja, ki ga bo ministrstvo usmerilo v Pomurje, je 4,2 milijona evrov. Večina občin, razen cankovske, turniške in ljutomerske, mora projekte dokončati še letos. 

projekti
Lasten
Uspešni projekti na razpisu.



V iskanje drugih virov


Med finančno največjimi projekti v regiji najdemo športno dvorano na cankovski osnovni šoli, telovadnico podružnične osnovne šole Gaberje, Dom gasilcev in športa Turnišče in nogometno igrišče z umetno travo v ŠRC Ljutomer. Na seznamu odobrenih projektov pa ni dograditve stadiona Fazanerija v Murski Soboti, kar posebej bode v oči. Mestna občina je kandidirala za pridobitev pol milijona evrov sofinanciranja na predmetnem razpisu za investicijo, ki bi jo izvedli v prihodnjem letu za 1,2 milijona evrov. To je bila ne nazadnje velika želja soboškega prvoligaša Mure, ki domuje v Fazaneriji, pri čemer so pri črno-belih poskrbeli tudi za pripravo projektne dokumentacije. Na mestni občini pravijo, da so za dograditev tribun na stadionu Fazanerija v proračunu predvidena sofinancerska sredstva v skupni višini 800 tisoč evrov, saj so poleg uspeha na razpisu ministrstva računali še na sredstva nogometne zveze.

Dodajajo, da bo v primeru dokončnega izpada teh sredstev o investiciji moral odločati mestni svet v okviru morebitnega rebalansa za leto 2025. Na pol milijona lahko vsaj za zdaj že pozabijo, čeprav negativne odločbe ministrstva še niso dobili. Do preobrata bi prišlo le, če se katera izmed uspešnih občin odpove projektu, ki je dobil enak ali višji znesek sofinanciranja. V praksi tako soboški občini preostane iskanje drugih sofinancerskih virov, o katerih pa je, kot priznavajo, v tem trenutku še prezgodaj govoriti, saj niso znani niti razpisi, kaj šele razpisni pogoji. »Kriteriji točkovanja letošnjega razpisa ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport so bili žal zelo nenaklonjeni investicijam, kot je bil naš projekt. To na lanskem razpisu ne bi bil problem, ker je bilo vlog manj, kot pa je bilo razpisanih sredstev za velike investicije. Letos pa je bila zgodba povsem drugačna. To so okoliščine, na katere pač ne moremo vplivati,« so še poudarili v upravi soboške občine za Vestnik.

Dejstvo je, da neuspeh projekta glede na točkovnik razpisa ni tako veliko presenečenje. V mestni občini namreč niso mogli pričakovati dodatnih točk že zaradi roka izvedbe v letu 2025, pa tudi gradbenega dovoljenja v času prijave projekta na razpis še niso imeli pridobljenega. V drugi tranši so resda prejeli pozitivno odločbo za 50 tisoč evrov za gradnjo kolesarskega poligona – pumptracka, kar pa je najbrž bolj slaba tolažba. Morda si lahko kaj več obetajo v prihodnje, ministrstvo bo namreč moralo praviloma tudi naslednje leto pripraviti razpis za sofinanciranje investicij v športno infrastrukturo, saj je v okviru noveliranega zakona za ta namen treba do leta 2030 zagotoviti skupno 150 milijonov evrov, mestna občina pa je tako ali tako nameravala investicijo izvesti v letu 2025. 

fazanerija športna-infrastruktura mestna-občina-murska-sobota investicija ministrstvo-za-gospodarstvo