vestnik

(Gornja Radgona) Sprejeli so zgodovinski proračun

Marina Vrbnjak, 7. 7. 2020
Marina Vrbnjak
Občinska seja je bila tokrat v mali telovadnici Osnovne šole Gornja Radgona.
Aktualno

Za nakup zemljišč v industrijski coni Mele namenjajo dva milijona evrov

Na nedavni občinski seji, ki je bila v mali telovadnici Osnovne šole Gornja Radgona, so svetniki soglasno sprejeli petnajst milijonov evrov vreden proračun za leto 2020. »Verjamem, da je proračun razvojno naravnan in da nam ne bo žal. Proračun, težek petnajst milijonov evrov, kar je malo manj kot dva tisoč evrov na občana, je nekaj izjemno redkega,« je pred glasovanjem povedal župan Stanislav Rojko.
Predlog odloka o proračunu Občine Gornja Radgona za leto 2020 je občinski svet Občine Gornja Radgona v prvi obravnavi sprejel na tretji dopisni seji, v začetku maja. Do 25. maja je bil v javni razpravi. Na tokratni, drugi obravnavi je računovodkinja Dominika Fras pojasnila, da v letu 2020 v Občini Gornja Radgona načrtujejo za 14 milijonov evrov prihodkov in za 15,5 milijona evrov odhodkov. Za nakup zemljišč v industrijski coni Mele namenjajo dva milijona evrov, za projekt nadgradnje vodovodnega sistema C pa dober milijon in pol. »Sofinanciranje še ni pridobljeno, projekt pa se bo izvedel le, če nam bo uspelo pridobiti sofinanciranje, saj ga samo z lastnimi sredstvi nismo sposobni izvesti,« je povedala za zadnjega. Med večjimi investicijami je tudi gradnja večnamenske športne dvorane ob osnovni šoli Gornja Radgona, za katero v letu 2020 namenjajo skoraj 1,5 milijona evrov.
Na novo so v proračun dodali postavko Urbani gladiator v višini deset tisoč evrov. »Gre za športni dogodek, s pomočjo katerega se bo promovirala naša občina ter nekatere naše urbane in krajinske posebnosti, saj jih organizator vključi v traso dogodka,« je pojasnila Frasova. Za označevanje kulturnih spomenikov namenjajo deset tisoč evrov, za vrtec pri Negovi pa trideset tisoč evrov. »Enota vrtca Manka Golarja Gornja Radgona pri Negovi se je namreč lani priključila OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova in prvenstveno je treba tam urediti oddelek jaslic,« je obrazložila postavko. Dobrih štirideset tisoč evrov namenjajo tudi za nabavo reševalnih vozil za sanitetne prevoze v ZD Gornja Radgona. Ta znesek je zgolj del sredstev celotne investicije, ta pa se bo izvedla le, če bodo vse preostale občine soustanoviteljice investicijo potrdile v svojih proračunih.

občinska-seja-gornja-radgona, gornja-radgona
Marina Vrbnjak
Občinska seja Gornja Radgona.

Za mobilnost starejših in mlade nogometašinje
V proračunu so zagotovili tudi tri tisoč evrov za izvajanje vseslovenskega prostovoljskega projekta Prostofer za mobilnost starejših. Namenjen je vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov in podobno.

Ker je ŽNK Pomurje Beltinci že marca izrazil interes in željo, da bi uporabljal TŠC Trate v Gornji Radgoni za igranje tekem domačega prvenstva za vse klubske selekcije in igranje v ligi prvakinj, so dodali tudi postavko v višini pet tisoč evrov za ta namen. Ob tem bo ŽNK Pomurje izvajal promocijski projekt Nogomet za dekleta s ciljem omogočiti večjemu številu deklet iz osnovnih šol, starih od sedem do trinajst let, da se začnejo aktivno ukvarjati z nogometom.
Občinski svetniki so odlok o proračunu Občine Gornja Radgona za leto 2020 soglasno sprejeli, župan Stanislav Rojko pa je njegovo sprejetje označil za zgodovinski trenutek.
gornja-radgona proračun