vestnik

(Spremembe) Marof brez Panvite

Majda Horvat, 26. 7. 2023
Nataša Juhnov
Ustanovitelj posestva Marof je bil Stane Polanič, ki je vinsko klet še lani predstavljal v javnosti v luči ustvarjanja Slovenije kot vinske destinacije.
Aktualno

Vinska klet Marof na Goričkem bo odslej poslovala kot Posestvo, vinska klet Marof, d.o.o., ali krajše Posestvo Marof. Ta mesec je namreč prišlo do spremembe imena družbe oziroma opustitve poimenovanja Panvita, vinska klet Marof.

Na vprašanje, kaj je bil razlog za to, da v imenu ni več Panvite, predsednik uprave Peter Polanič pravi, da je do spremembe prišlo zato, ker želijo zaokrožiti celotno posestvo Marof v enotno turistično destinacijo. Panvita je doslej vinsko klet vključevala v verigo svojih dejavnosti in vina Marof predstavljala kot eno svojih blagovnih znamk.

Ustanovitelj posestva Marof je bil Stane Polanič, ki je vinsko klet še lani predstavljal v javnosti v luči ustvarjanja Slovenije kot vinske destinacije, kar bi po njegovih besedah morala prepoznati tudi država in skrbeti za promocijo vin. Zavzemal se je za pridelovanje kakovostnih vin, kar so v poldrugem desetletju zagotovo dosegli v slovenskem prostoru. Marof je pojem kakovostnega vina, ki je Goričko znova postavilo na zemljevid vinorodnih pokrajin. Ob desetletnici delovanja kleti, ki so jo praznovali leta 2019, so vina izvažali v enajst držav na treh celinah in jih prodajali v višjem cenovnem razredu. Med obnovo vinogradov so prednost dali slovenski domorodni sorti modra frankinja, ki zdaj zaseda tretjino njihovih leg. Prepričani so bili, da ima Goričko najboljše razmere za razvoj rdečih sort v Sloveniji.

Vinska klet Marof je bila ustanovljena že leta 2007, kot prvi ustanovitelji pa so bili vpisani Kmetijsko gospodarstvo, ki je obvladovalo 45-odstotni lastniški delež, Intering Holding, 35 odstotkov, in Erich Hermann Krutzler, enolog in vinar, 10 odstotkov. Krutzler je v zelo kratkem času ustvaril vina, ki so ime najmlajše slovenske kleti, v kateri so prve steklenice napolnili leta 2008, po prejetih priznanjih uvrstila med najuspešnejše slovenske vinske kleti. Zdaj sta kot lastnika Posestva Marof vpisana družba Imo-Rent, ki obvladuje 92-odstotni lastniški delež, ter zdajšnji vinar in enolog Uroš Valcl, ki zaseda mesto direktorja in obvladuje preostali del kapitala. Kot prokurist je še vedno vpisan Stane Polanič. Valcl je prišel na Marof leta 2009. Sprva so obdelovali 45 hektarjev vinogradov na različnih lokacijah, pozneje so se omejili na 22 hektarjev najboljših parcel. V vinogradništvo Marof so lastniki do leta 2019 vložili skoraj deset milijonov evrov, od tega za okoli 1,4 milijona evrov nepovratnih evropskih sredstev, denar pa so porabili tudi za postavitev ene najsodobnejših vinskih kleti.

Zadnjih pet let je posestvo poslovalo pozitivno in z ustvarjenimi dobički zmanjševalo izgubo preteklih let. Lani so čisti prihodki znašali 536.580 evrov, dobiček obračunskega leta 74 tisoč evrov, prenesena izguba pa 106 tisoč evrov.

marof panvita