vestnik

Sredi domovine gostovala Valentina Novak

Vestnik.si, 18. 4. 2024
USZS
Na aprilskem večeru z zamejskimi Slovenci je gostovala Valentina Novak.
Aktualno

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS) je pripravil večer z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine, gostja je bila področna podsekretarka za šolstvo v Porabju Valentina Novak.

Valentina Novak iz Občine Rogašovci je profesorica slovenščine, lektorica, urednica in dramaturginja. Z njo se je pogovarjala državna sekretarka na USZS Vesna Humar. Zaključila je študij slovenščine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Je soavtorica monografske publikacije Prekmurščina, kinč predragi - živa kulturna dediščina v zvoku in pisavi. 

sredi-domovine, valentina-novak
USZS
Na aprilskem večeru z zamejskimi Slovenci je gostovala Valentina Novak.

Pred leti je začela delati v Porabju, nekaj let je bila učiteljica asistentka na Dvojezični osnovni šoli Gornji Senik, kjer je poučevala slovenščino in predmet spoznavanje slovenstva, pripravljala je številne interesne dejavnosti ter med drugim zagotavljala strokovno pomoč drugim učiteljem, nekaj časa je poučevala tudi na Gimnaziji sv. Gotharda v Monoštru. Pred štirimi leti se je zaposlila na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo, vse od takrat pa skrbi za načrtovanje, uvajanje in spremljanje izvajanja predmetov, predvsem slovenščine in dvojezičnih predmetov, ter njihovega razvoja v Porabju. Koordinira tudi delo učiteljev, sodeluje pri strokovnih usposabljanjih in pri pripravi sistemskih rešitev, tesno sodeluje tudi s Centrom za slovenščino kot drugi in tuji jezik ter z Inštitutom za narodnostna vprašanja. Ureja tudi časopis Mlado Porabje, sodelovala je pri nastajanju dokumentarnega filma Med Muro in Rabo, je tudi avtorica več strokovnih člankov in prispevkov s področja šolstva v Porabju, tako pa je aktivno vključena v promocijo dvojezičnosti, šolstva in porabske skupnosti. 

Kot je zaupala v pogovoru na omenjenem večeru, je že v 2. razredu osnovne šole vedela, da bo učiteljica, še danes pa čuti, da ji je svet najbližje skozi književnost in jezik. Kot pravi, ji slovenščina omogoča ogromno kreativnosti, ravno ustvarjalnost, invoativnost in domiselnost pa so ji prišle prav pri njenem udejstvovanju v Porabju. Delo s Porabci je drugačno, pravi. Skromnost, visoko postavljene vrednote, pripadnost, soodvisnost, mehkoba so odlike, ki jih tako ceni med porabskimi ljudmi. 

Novakova doživlja Porabje kot ideal, pravi, da je to skupnost, ki drugače diha in da so jo veliko naučili tako mladi kot odrasli. "Porabje je kljub svoji majhnosti zelo sposobno aktivnega proaktivnega pogleda v prihodnost." 

Del življenja Novakove je tudi gledališče, ljubezen do tega je z veseljem vseskozi prenašala na svoje učence in mlade, kot pravi, pa to je to prostor, kjer učenci neverjetno hitro napredujejo tudi pri jeziku. Dodaja še, da jih v prihodnje čaka mnogi projektov, s katerimi želijo podpreti in motivirati otroke in mlade pri učenju jezika. 

sredi-domovine, valentina-novak
USZS
Na aprilskem večeru z zamejskimi Slovenci je gostovala Valentina Novak.

Pogovor sta z nastopom popestrila mlada porabska Slovenca Stefania Dravecz in Mate Labritz. 

V nizu večerov Sredi domovine gosti urad ustvarjalce, ki živijo in delujejo zunaj matične domovine, na tak način pa ima tudi splošna javnost priložnost od blizu spoznati zamejske in izseljenske ustvarjalce in njihove stvaritve. 

sredi-domovine valentina-novak urad-vlade-rs-za-slovence-v-zamejstvu-in-po-svetu