vestnik

(STAVKA) Vodstvo RTV skrajšalo dolžino dnevnoinformativnih oddaj

STA, Vestnik, 20. 6. 2022
Bobo
Stavkovni odbor in pogajalska skupina Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS sta ogorčena nad potezo vodstva RTV in menita, da gre za oviranje stavke.
Aktualno

Vodstvo Radiotelevizije Slovenija se je zaradi stavke novinarjev na RTVS odločilo poročila ob 17. uri skrajšati na tri minute, Dnevnik in Odmeve na pet minut, oddajo Tednik pa odpovedati. Stavkovni odbor in pogajalska skupina Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS sta ogorčena in menita, da gre za oviranje stavke, so zapisali v izjavi za javnost.

"Stavkovni odbor, ki je na dan stavke pripravil neokrnjen in neskrajšan program vseh dnevnoinformativnih oddaj na Televiziji Slovenija, pa tudi tematsko oddajo Tednik ugotavlja, da sta generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough in odgovorna urednica informativnega programa Televizije Slovenija Jadranka Rebernik grobo posegla v obliko naše stavke," so se v sporočilu za javnost odzvali v stavkovnem odboru.

rtvslo
STA
Na RTV Slovenija je stanje vse bolj napeto.


Namesto nadgradnje okrnitev programa


Novinarji so današnjo stavko zastavili v smislu nudenja vseh ključnih informacij dneva, kar so želeli nadgraditi z opozorili na položaj in pomen javne RTV v slovenskem prostoru. A vodstvo RTVS se je odločilo okrniti dnevnoinformativni program na Televiziji Slovenija ter poročila ob 17. uri skrajšati na tri minute, Dnevnik in Odmeve na pet minut, oddajo Tednik, posvečeno vlogi in pomenu javnih medijev, pa umakniti s programa.

rtv slo, stavka
STA
Generalnega direktorja Grah Whatmougha še pozivajo "naj nemudoma preneha zavajati javnost ter zaposlene, jih ustrahovati ter sejati nered v ustanovi, ki jo vodi".

"S tem, ko sta generalni direktor in odgovorna urednica skrajšala dnevnoinformativne oddaje na nekaj minut in prepovedala produkcijo današnje oddaje Tednik, sta nam onemogočila izvajanje stavkovnih aktivnosti, kot smo jih napovedali vodstvu ob začetku stavke. To pa je oviranje stavke, ki je ena od temeljnih in ustavnih pravic delavcev, organiziranih v sindikat, in je kaznivo dejanje po 200. členu Kazenskega zakonika," opozarjajo v stavkovnem odboru in Koordinaciji novinarskih sindikatov. Opozorili so, da bo s krnitvijo dnevnoinformativnih oddaj nastala resna programska škoda.

To dejanje pa pomeni tudi grob poseg v novinarsko in uredniško avtonomijo, s cenzuro pa je okrnjena tudi pravica javnosti do obveščenosti, so še ostri v koordinaciji.

Ostro obsojajo tudi prepoved snemanja pogovora s predsednikom Evropske nogometne zveze Aleksandrom Čeferinom, pogovor z njim je bil zastavljen aktualno, v manjšem delu pa bi se dotaknili tudi Čeferinovega odnosa do vloge in pomena javne RTV.

Stavkovni odbor odločno zavrača poskuse generalnega direktorja, da bi krivdo za razpadanje kadrovske in organizacijske strukture Informativnega programa TV Slovenija in krizo uredniške avtonomije naprtili pogajalski skupini novinarskih sindikatov. Generalnega direktorja Grah Whatmougha še pozivajo "naj nemudoma preneha zavajati javnost ter zaposlene, jih ustrahovati ter sejati nered v ustanovi, ki jo vodi".

Stavka se bo začela danes ob 14. uri, ob 19. uri bo na trgu republike shod v podporo javni RTV. Pred današnjo stavko se je odzvala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je dejala, da so na ministrstvu zaskrbljeni zaradi razmer na RTVS. Ob tem je napovedala čimprejšnjo spremembo zakonodaje, s katero bi večjo moč v odločevalskih organih javnega zavoda imela civilna družba in zaposleni.

rtv slovenija program svet sindikat stavka