vestnik

Stekla bo proizvodnja v novem Carthagovem obratu v Ormožu. Vanj bo prezaposlenih sto ljudi, ki so doslej delali v Odrancih

Vestnik.si, STA, 3. 5. 2023
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Podjetje Carthago iz Odrancev, ki izdeluje počitniška vozila, bo danes zagnalo proizvodnjo v svojem novem obratu v Ormožu. S sprva 180 zaposlenimi bodo v njem izdelovali predelane kombije znamke Malibu Van, vsak teden jih načrtujejo približno 40. Pozneje nameravajo po besedah direktorice Sandre Županec zmogljivosti postopoma širiti.

Vrednost naložbe v nov obrat, ki stoji v industrijski coni ob ormoški obvoznici, je 50 milijonov evrov. Carthago je zanjo prejel tudi šest milijonov evrov državne spodbude. Vanj bodo prezaposlili okoli sto zaposlenih, ki so doslej delali v enoti v Odrancih, ter dodatno zaposlili še najmanj 80 delavcev.



Slovesno so novi obrat odprli 15. aprila, ko je direktorica izrazila prepričanje, da bo enako uspešna zgodba kot obrat v Odrancih. Tam so v desetih letih izdelali 20.000 avtodomov, zdaj se približujejo številki 40.000. Pojasnila je, da se s selitvijo proizvodnje predelanih kombijev v Ormož sprošča prostor za krepitev proizvodnje avtodomov v Odrancih, zato bodo tudi tam dodatno zaposlovali.


Lastnik skupine Carthago Karl-Heinz Schuler je v nagovoru zbranim na prireditvi povedal, da njihova družba brez Slovenije in njenih delavcev ne bi bila tam, kjer je danes. "Na samem vrhu pri prestižnih integriranih avtodomih v Evropi, ki v cenovnem razredu nad 100.000 evrov znatno presega 15-odstotni tržni delež," je povedal.

Podjetje Carthago je bilo leta 1979 ustanovljeno v mestu Ravensburg v Nemčiji, njegova osrednja proizvodna enota pa je danes v bližnjem Aulendorfu. Obrat v Odrancih je odprlo leta 2008, v njem pa izdelujejo avtodome več serij in predelane kombije znamke Malibu ter zaposlujejo okoli 800 ljudi.

podjetja investicije