vestnik

Golob bo sprejel ponujeni odstop Dominike Švarc Pipan

Vestnik.si, STA, 6. 2. 2024
Večer/Robert Balen
Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je na ponedeljkovem sestanku predsedniku vlade Robertu Golobu ponudila svoj odstop.
Aktualno

Premier Robert Golob bo sprejel ponujeni odstop ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan. Z ministrico pa sta se dogovorila, da ga predvidoma v tednu dni seznani z njenimi končnimi ugotovitvami glede spornega nakupa stavbe za potrebe sodišč v Ljubljani, so sporočili iz njegovega kabineta. Pogovore o novem ministru naj bi začel prihodnji teden.

Na Dominiko Švarc Pipan namreč letijo očitki o negospodarnem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Ministrica, ki prihaja iz vrst SD, je prevzela objektivno odgovornost in po izgubi zaupanja vodstva stranke v ponedeljek premierju Robertu Golobu ponudila odstop. Predsednik vlade ga bo torej sprejel.

"Z ministrico pa sta se dogovorila, da ga predvidoma v roku tedna dni seznani z njenimi končnimi ugotovitvami glede nakupa stavbe na Litijski. Ministrica je zagotovila, da bo v vmesnem času poskrbela za nemoteno delo resorja ter polno sodelovanje ministrstva v vseh morebitnih postopkih," so ob tem zapisali v sporočilu za javnost.

Ministrica je namreč navajala, da so jo zavajali, da so bili dokumenti, s katerimi je bila seznanjena, potvorjeni, prst pa je uperila med drugim v nekatere uslužbence ministrstva, vpletanje v posel je očitala tudi generalnemu sekretarju SD Klemnu Žibertu, ki je danes prav tako odstopil s te funkcije. Golob je v minulih dneh že dejal, da "ministrica za pravosodje ni kdorkoli in njena zgodba bistveno presega zgodbo ene ministrice". Njene obtožbe je namreč označil za zelo resne, zahteval je tudi pojasnila SD, ki ga je sicer večkrat pozvala, naj predlaga razrešitev Švarc Pipan, ki sprva ni želela sama odstopiti. Zadevo preiskujeta tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije.

V kabinetu predsednika vlade so napovedali še, da bo predsednik vlade "predvidoma v prihodnjem tednu začel pogovore za čim prejšnje imenovanje novega ministra oziroma ministrice".

Premier mora po prejemu pisne odstopne izjave najkasneje v sedmih dneh DZ obvestiti o odstopu Švarc Pipan. Obvestilo o odstopu se mora uvrstiti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Po seznanitvi poslancev z odstopom ministra slednjemu funkcija preneha. Premier mora nato skladno s poslovnikom DZ v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

vlada ministrica sodstvo afera