vestnik

Sveti Jurij ob Ščavnici: Proračun sprejeli s pogojem

Vida Toš, 12. 6. 2019
Aktualno

Na ministrstvu za finance se morajo pozanimati o tem, ali lahko v proračun vključijo amandma ene od svetnic, ki se tiče gradnje prizidka vrtca.

Osnutek odloka o proračunu so svetnici in svetniki sprejeli na peti seji in je bil od 10. do 27. maja v javni razpravi, svetniki pa so na osnutek vložili osem amandmajev. Na tokratni, šesti seji so jih obravnavali po vrstnem redu, kot so prišli; prvega je vložila Valentina Marinič. Njen amandma govori o oskrbi z vodo, saj je predlagala izgradnjo priključnih mest v Seliščih; amandma je bil sprejet.
Kar nekaj amandmajev in zato tudi razprave se je vrtelo okrog cest – Mirko Ljubec je tako vložil amandma, ki se dotika investicijskega vzdrževanja občinskih cest, predlagal je zvišanje sredstev za vzdrževane iz 50 tisoč na 100 tisoč evrov; njegov amandma je bil sprejet. Prav tako je amandma, ki se tiče cest, vložil svetnik Janez Kosi, s cestami pa je bil povezan tudi amandma Srečka Hecla in Darka Trbuca. Slednji ga je po precej dolgi razpravi, pri kateri mu je župan Anton Slana položil na srce, naj res premisli, ali bo vložil svoj amandma za cesto Grabšinčak-Terbegovci, saj naj ne bi mogli, če bi ga sprejeli, urediti platoja pri osnovni šoli; tudi od tam bi namreč Trbuc prerazporedil denar za omenjeno cesto. Trbuc se je nato res premislil in svoj amandma umaknil. Kosijevega svetniki niso sprejeli, so pa – poleg Ljubečevega – sprejeli tudi Heclovega, ki je predlagal umik investicih iz načrta razvojnih programov za cesti Rožički vrh-Stanetinci in Rožički vrh-Kapela.



Svetnica Slavica Trstenjak je vložila amandma, s katerim je povečala količino denarja - iz nekaj več kot 348 tisoč evrov na milijon 158 tisoč evrov, namenjenega za gradnjo prizidka k vrtcu, s tem da bi 810 tisoč evrov prerazporedili iz podprograma domače zadolževanje. Pri tem je župan Slana vse opozoril, da ta amandma – in tega mnenja je bila tudi njegova svetovalka za proračun – ni v skladu z zakonom o javnih financah. Ta namreč ne dovoljuje vključitve zadolževanja pri predlogu proračuna. Trstenjakova kljub temu ni umaknila amandmaja, ampak je želela, da občina o tem povpraša ministrstvo za finance. Slana je ob tem povedal, da – ne glede na to, ali bo amandma sprejet ali ne, do gradnje prizidka vrtca v tem letu ne bo prišlo in da za to ne obstaja niti teoretična možnost zaradi dolgih postopkov javnega naročanja. Je pa dodal, da bo, ne glede na to, kaj se bo s tem amandmajem dogajalo, občina intenzivno nadaljevala s postopki za čimprejšnjo gradnjo. Svetovalka za proračun je ob tem opozorila svetnike, da proračuna ne bodo mogli sprejeti, dokler ne bodo dobili mnenja ministrstva, odgovora z ministrstva pa ne bo takoj, je dodala, zato bo torej proračun sprejet še kasneje. Ob tem je potrebno povedati, da je občina na začasnem financiranju, ki se izteče konec julija. Slana je dal amandma o vrtcu na glasovanje in svetniki so ga pogojno potrdili – torej s tem pogojem, da se na ministrstvu pozanimajo o zadolževanju.
Ivan Fras je predlagal amandma, v kateri je predlagal novo proračunsko postavko za ureditev okolice nogometnega igrišča; amandma so potrdili. Prav tako je bil potrjen amandma Branka Domanjka, ki je predlagal novo proračunsko postavko za ohranjanje nepremične sakralne dediščine, pri kateri bi sredstva za to postavko prerazporedili iz postavke za ureditev ploščadi pred cerkvijo in postavke vzdrževanja drugih objektov.


Po vseh predelanih vseh amandmajih so svetnici in svetniki Svetega Jurija ob Ščavnici pogojno sprejeli proračun za leto 2019. Pogojno torej zaradi amandmaja o gradnji prizidka vrtca, kar morajo preveriti na finančnem ministrstvu.
Drugače je proračun občine Sveti Jurij ob Ščavnici na prihodkovni strani težak 3.108.813 evrov, na odhodkovni 3.804.894 evrov; zadolževanje pa je v višini 99.957 evrov; to je seveda v primeru, da amandma za vrtec, kjer je mišljeno dodatno zadolževanje, ne bo dovoljen, drugače je številka zadolževanja višja.


O proračunu Sv. Jurija ob Ščavnici pa tudi v Vestniku.

Vida Toš
Svetniki so proračun sprejeli pogojno.
Občina Sveti Jurij ob Ščavnici Proračun občine Sveti Jurij ob Ščavnici