vestnik

(Svetovni dan boja proti raku) V Sloveniji letno zboli okoli 15 tisoč ljudi

Vestnik, STA, 4. 2. 2022
Profimedia
Danes obeležujemo svetovni dan boja proti raku.
Aktualno

Danes zaznamujemo svetovni dan boja proti raku, ki je eden najpogostejših vzrokov smrti. Sistematično in dolgoročno zmanjševanje bremena raka je mogoče le s celovitim obvladovanjem, ki ga uresničujemo z državnim programom obvladovanja raka, ob tem izpostavljata Onkološki inštitut Ljubljana in ministrstvo za zdravje.

Vsako leto po svetu za rakom na novo zboli 17 milijonov ljudi, 10 milijonov jih umre. V prihodnje je predvsem zaradi starajoče populacije pričakovati, da bo število na novo obolelih le še naraščalo. 

V Sloveniji za rakom letno zboli okrog 15.000 ljudi, rak je vodilni vzrok smrti pri moških, pri ženskah je na drugem mestu.

Najpogostejši raki pri nas (kože, debelega črevesa in danke, pljuč, pa tudi dojke in prostate) so povezani z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano, kajenjem in čezmernim pitjem alkoholnih pijač, opozarja spletna stran slovenskega registra raka. Več kot tretjino primerov raka je mogoče preprečiti. Drugo tretjino je ob zgodnjem odkritju mogoče pozdraviti.

obsevanje, onkološki inštitut, spremembe
Arhiv
Najpogostejši raki pri nas so rak kože, debelega črevesa in danke, pljuč, pa tudi dojke in prostate.


Minister za zdravje Janez Poklukar ob tem priznava, da je epidemija covida-19 pustila posledice. "Podatki registra raka kažejo, da smo med epidemijo odkrivali manj novih primerov raka kot pred epidemijo, celoten vpliv pa bomo realno lahko ocenili šele v prihodnjih letih," je izpostavil ob današnjem dnevu. Decembra je vlada sprejela nov državni program obvladovanja raka za obdobje 2022-2026, katerega namen je vsem državljanom zagotavljati enakost v dostopu do kakovostnih zdravstvenih storitev na področju raka na vseh ravneh zdravstvenega sistema.

Dokument zavezuje k okrepljeni primarni preventivi, k čim bolj enakim možnostim za zdrave izbire posameznika, s katerimi preprečujemo nastanek raka, k izvajanju dokazano učinkovitih presejalnih programov za raka, k čim zgodnejši diagnostiki raka ter dolgoročno čim boljšim izidom pri celoviti obravnavi raka, vključno s celostno rehabilitacijo in paliativno oskrbo, so v skupni izjavi navedli na Onkološkem inštitutu Ljubljana in ministrstvu za zdravje.

tabla
Arhiv
Decembra je vlada sprejela nov državni program obvladovanja raka za obdobje 2022-2026, katerega namen je vsem državljanom zagotavljati enakost v dostopu do kakovostnih zdravstvenih storitev na področju raka na vseh ravneh zdravstvenega sistema.


Rak je sicer tudi ena od prioritet Evropske komisije, ki je tudi sprejela Evropski načrt za boj proti raku, zadnji slovenski program pa je z njim usklajen. Za sistemsko obvladovanje raka bo EU namenila tudi zelo visoka finančna sredstva, je nedavnem pogovoru za STA izpostavil onkolog in dolgoletni koordinator državnega programa za obvladovanje raka Branko Zakotnik. Tudi zato bo potrebna kadrovska okrepitev ekipe, ki bo vodila in upravljala program za prihodnje petletno obdobje.

Nedavno smo na spletni strani pisali o zgodnjem odkrivanju raka na dojkah in o tem, koliko mamografij je bilo lani opravljenih v Pomurju. Podatke najdete TU. Prav tako tudi o programu Zora in o tem, koliko primerov raka na materničnem vratu je bilo v lanskem letu odkritih v državi in v zdravstveni regiji Murska Sobota

dan bolezen svetovni-dan-boja-proti-raku