vestnik

(Svetovni dan brajice) Sodobna tehnologija znižuje pismenost slepih in slabovidnih

M. Ha., 4. 1. 2022
Vanesa Jaušovec
Fotografija je simbolična.
Aktualno

4. januarja 1809 se je rodil izumitelj brajice Louis Braille

Danes obeležujemo svetovni dan braillove (poslovenjeno brajeve) pisave. Na ta dan se je namreč leta 1809 rodil njen izumitelj Louis Braille. Braille je sam oslepel v zgodnjem otroštvu, pisavo pa je izumil leta 1824, ko je bil star 15 let. V tem mesecu se bodo slepi in slabovidni spomnili tudi 140-letnice rojstva Minke Skaberne, ki je organizirala prepisovanje knjig v brajico in omogočila ustanovitev prve in edine knjižnice za slepe pri nas, to je Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne v Ljubljani. Z razvojem tehnologije in izumom brajevih zaslonov in brajevih vrstic je slepim in slabovidnim omogočen tudi dostop do digitalnih vsebin prek računalnika. Sodobna tehnologija pa omogoča tudi branje informacij in gradiv s pomočjo programske opreme. Takšen način branja in pisanja izpodriva brajevo pisavo in znižuje pismenost slepih oseb. Na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije si zato prizadevajo, da s promocijskimi aktivnostmi, dogodki in rednim tiskanjem časopisov, učbenikov in leposlovnih del v brajevo pisavo prispevajo k boljši pismenosti slepih. Ob omenjenem svetovnem dnevu bodo organizirali tri pogovore, odprli dve razstavi in predstavili novo knjigo Vinka Mödendorferja Sončnice, ki je bila izdana tudi v brajici. 

medobčinsko-društvo-slepih-in-slabovidnih-murska-sobota, novi-prostori, selitev
Ines Baler
Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota se je lani preselilo v nove prostore. Na fotografiji predsednik društva Vojmir Prosen.

V murskosoboškem Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih ob svetovnem dnevu brajice ne pripravljajo posebnih dogodkov, se pa ves mesec vršijo aktivnosti branja na domu in v prostorih društva, nam je povedala tajnica društva Marjeta Grabar. »Imamo specifično skupino oseb s težjo okvaro vida, ki vaje branja raje opravlja na domu. Organizirani smo tako, da domov pošljemo strokovnjake, ki tem osebam pomagajo, jih učijo.« Organizirali bodo sicer tudi skupinsko branje v prostorih društva na Ulici Arhitekta Novaka, kjer bodo člani izmenjevali izkušnje in trenirali svoje veščine. Sicer pa je učenje branja in samo branje brajice bolj individualno delo, še doda Grabarjeva. 
Več v tiskani številki Vestnika 6. 1. 2022. 
brajica svetovni-dan-brajice