vestnik

(TABLA V BELTINCIH) "Je mene kot škofa kdo vprašal, če lahko postavi ob cerkvi cevast spomenik v spomin slovenskim narodnim buditeljem," odgovarja škof Štumpf

Vestnik.si, 5. 7. 2024
Majda Horvat
Tabla pred beltinsko cerkvijo, ki sporoča veliko več kot je napisano na njej.
Aktualno

"Glede odločanja o tem, kaj bo stalo na zasebnem zemljišču, denimo zemlji, ki pripada neki župniji, me moje poslanstvo škofa zavezuje, da o tem odločam samo jaz s svojimi duhovniki in njihovimi sodelavci," pravi.

Pred dnevi smo pisali, da je bila pred cerkvijo v Beltincih postavljena informacijska tabla o zavetniku svetega Ladislava, ki je upodobljen na oltarni sliki, in zgodovini sakralnega objekta. Besedilo je napisano v slovenskem, madžarskem, angleškem in nemškem jeziku, tabla je bila postavljena s podporo Ministrstva za zunanje zadeve in trgovino Madžarske v okviru proračunske postavke Madžarski spomeniki v tujini ter v sodelovanju s Pomursko madžarsko samoupravno narodno skupnostjo in Župnijo Beltinci. Postavitev table, kot smo takrat navedli, časovno sovpada z odlikovanjem predsednika Madžarske, srebrnim in bronastim križem za zasluge, ki sta ga prejela beltinski župnik Boris Kučko in bivši beltinski kaplan Andrej Lažeta za zasluge za ohranjanje spomina na svetega Ladislava in za krepitev slovensko-madžarskih odnosov. 



Beltinski župan Marko Virag je na naše poizvedovanje takrat dejal, s postavitvijo table v tujih jezikih niso bili seznanjeni, čeprav bi to pričakovali, sploh kadar gre za zadeve, ki imajo širšo družbeno dimenzijo in so iz vidika narodne pripadnosti in odnosa do domovine še posebej občutljive. "Nič ni bolj pomembno kot iskren odnos do svoje občine in svoje domovine. Naša občina je izjemno ponosna na svojo zgodovino in goji pozitivno narodno pripadnost. Vse to se dogaja, ko naša država praznuje 'rojstni dan'," se je takrat odzval.

ekomenski-sprehod, župniki, cerkev, štumpf
Jure Kljajić
Na postavitev table pred beltinsko cerkvijo se je odzval tudi škof Štumpf.

Zdaj je svoje mnenje v zapisu, ki je naslovljen cerkev svetega Ladislava in je objavljen na spletni strani škofije, predstavil še murskosoboški škof Peter Štumpf. Objavljamo ga v celoti. 

"Že nekaj časa nekateri po medijih javno sramotijo zavetnika beltinske fare, sv. Ladislava. Tega svetnika zmerjajo z nacionalistom, »madžaronom« in podobnimi oznakami.
Sram me je bilo, ko so me škofje iz sosednjih držav spraševali, kakšni so to pri nas ljudje, ki jim pišejo, naj ne hodijo v Beltince zaradi častilcev sv. Ladislava in zagovornikov srečanja katoliških vernikov iz  Slovenije, Madžarske in Hrvaške. Škofje se k sreči niso pustili prestrašiti in so vseeno prišli.

Ko sem prišel za škofa v Soboto, sem dobil jasno sporočilo takratnega nuncija v Republiki Sloveniji, ko mi je posredoval papeževo imenovanje, naj bom v Soboti škof za vse: Slovence, Madžare, Hrvate, Rome in tudi Nemce. Da naj torej ne delam razlik med zaupanimi mi ljudmi. Tega se držim in tako skušam tudi ravnati. V škofiji ne dovolim nikakršnega širjenja nacionalizma. Vernike vedno znova pozivam k dolžnosti, da so odprti drug do drugega v spoštovanju, kulturnem dialogu in priznavanju narodnostnih pravic, ki jih imajo vsi prebivalci soboške škofije. 

Glede odločanja o tem, kaj bo stalo na zasebnem zemljišču, denimo zemlji, ki pripada neki župniji (denimo pred ali v cerkvi, kapeli in drugih cerkvenih objektih), me moje poslanstvo škofa zavezuje, da o tem odločam samo jaz s svojimi duhovniki in njihovimi sodelavci. Ob upoštevanju zakonodaje in za to pristojnih javnih ustanov je prav, da o takih stvareh odločajo le ljudje z iskrenimi nameni in občutkom za poslanstvo Cerkve.


Razmišljajmo širše:
-    Je mene kot krajevnega škofa kdo vprašal, če lahko postavi ob župnijski cerkvi v Beltincih cevast spomenik v spomin slovenskim narodnim buditeljem? Nihče! Pa vendar je to celo moja krstna cerkev. 
-    Zavetnik Sobote je sv. Nikolaj. Kot škof je deloval v Miri v današnjem Demru v turškem okolju Antalija. Tam je tudi postal svetnik. Smo potem v Soboti zaradi njega morda Turki?
-    Ustanovitelj zagrebške škofije je sv. Ladislav. So torej zaradi njega Hrvati danes Madžari?
-    V soboški stolni cerkvi je še nekaj madžarskih napisov, v ljutomerski župnijski cerkvi pa nemških. Bomo zato stran pometali oltarje in večstoletne reliefe z napisi, ki sporočajo nekaj pomembnega o naši preteklosti, ki je pač ne moremo spreminjati?


Nacionalizmi ne prihajajo po svetnikih, ampak po hudobiji, ki ne izbira ne vere in ne prepričanja. Svetniki svete Cerkve so nasprotje hudobije, so priprošnjiki v večnosti. Tam glede tega sv. Ladislav prav gotovo ne miruje."

peter-štumpf soboški-škof odziv madžarska-tabla beltinci