vestnik

Takšni so po ocenah vremenoslovcev obeti za april

Vestnik.si, 11. 4. 2023
Bobo
V četrtek bodo Slovenijo zajele padavine.
Aktualno

Kje vse naj bi v tem tednu snežilo?

Agencija za okolje Republike Slovenije (ARSO) je razkrila, kakšno vreme nas čaka do konca tega meseca. Pravijo, da lahko v sredini meseca še naprej pričakujemo razmeroma hladno in spremenljivo vreme. V četrtek bo območje Alp in severnega Sredozemlja zajela dokaj izrazita vremenska motnja, nad severnim Jadranom pa bo nastalo samostojno ciklonsko območje. Pričakuje se, da bo dež že zjutraj zajel večji del Slovenije, padavine pa se bodo čez dan še krepile. "Jutro bo predvidoma toplejše od popoldneva," so napovedali. 

Sneg tudi pri nas? 

V četrtek in v noči na petek se bo spustila tudi meja sneženja, in sicer večinoma med 500 in 800 metrov nad morjem. Nad nadmorsko višino okoli 1200 metrov bo lahko po napovedih vremenoslovcev zapadlo okoli pol metra snega. Snežilo naj bi tudi v Gornjesavski dolini, na gorskih prelazih proti Avstriji in Italiji, dež bo lahko prešel v sneg tudi ponekod na Notranjskem in Kočevskem. "Sneženja prav do nižin ne pričakujemo," so dodali? 

Na ARSO pravijo, da sneženje v aprilu ni nenavadno, saj je v visokogorju aprila pogosto izmerjena najvišja skupna snežna odeja cele zimske sezone. 

Kakšno bo vreme konec tedna?

V petek se bo vreme umirjalo in padavine bodo od zahoda ponehale. V soboto in nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno, nastajale bodo krajevne plohe, jutranje temperature bodo okoli 5, popoldanske okoli 10 stopinj Celzija. Kot kaže sedaj, pa naj bi več sonca dočakali prihodnji teden. 

vreme april arso