vestnik

Imate doma to rastlino? Potem jo morate takoj odstraniti, ker je zelo nevarna

Vestnik, 8. 10. 2021
Arhiv
Plodovi so podobni papagajčkom.
Aktualno

Zavod Republike Slovenije za varstvo narave (ZRSVN) opozarja na invazivno tujerodno rastlino, ki jo je prepovedano imeti na domačih vrtovih. Gre za sirsko svilnico oziroma papagajčke.

Sirska svilnica je na evropski seznam invazivnih tujerodnih vrst škodljivih za naravo, gospodarstvo ter zdravje ljudi uvrščena od leta 2017. "Rastlina uničuje pestrost travnikov, ki z njeno razširitvijo postanejo neprimerni celo za kmetijsko rabo. Za to invazivno tujerodno vrsto kot tudi druge s seznama EU veljajo najstrožji ukrepi za preprečitev vnosa in širjenja. Prepovedano jih je: vnašati v EU, razmnoževati, gojiti, prevažati, kupovati, prodajati, uporabljati, izmenjevati, posedovati ali jih izpustiti v okolje. To pa pomeni tudi, da jih ne smemo imeti niti na svojem vrtu," opozarja ZRSVN. 

sirska svilnica, papagajčki
A. Dolenc
Sirska svilnica v naravi.

papagajčki, sirska svilnica
Karta invazivnih vrst
Sirsko svilnico najdemo tudi v Pomurju.

Strokovnjaki svetujejo, da je treba sirsko svilnico odstraniti skupaj s korenino, to je najbolje narediti še preden se razvijejo plodovi - papagajčki, v katerih so številna semena z dolgimi laski, saj te veter raznaša na velike razdalje. Rezanje nadzemnih delov na ZRSVN odsvetujejo, ker boste s tem le spodbudili rast iz podzemnih brstov in pospešili razraščanje. "Rastlino je treba odstranjevati več let zapored, dokler je popolnoma ne iztrebimo," poudarjajo in dodajajo, da lahko nadzemne dele kompostirate na domačem vrtu, korenine pa je treba oddati v zeleni odrez ali sežgati. 

sirska svilnica, papagajčki
A. Dolenc
Cvetovi sirske svilnice.

sirska-svilnica papagajčki invazivna-rastlina