vestnik

Kaj se dogaja z naložbo podjetja Terramar v Turnišču? Direktor izpostavlja smiselnost vztrajanja

M. H., 2. 3. 2023
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.
Aktualno

Nezgrajen 110-kilovoltni daljnovod Murska Sobota–Lendava in omejitve pri preskrbi z električno energijo na kocko postavljajo tudi načrtovano naložbo tujega vlagatelja v avtomobilsko tovarno v Turnišču.

Podjetje Terramar naj bi s tujim kapitalom v Turnišču zgradilo tovarno električnih avtomobilov. Direktor Bahet Kourajši je na vprašanje, ali se je vlagatelj zaradi težav, povezanih z neustrezno oskrbo z električno energijo na območju turniške industrijske cone, odločil za spremembo glede investicije na tej lokaciji, odgovoril, da je nastala okoliščina močno vplivala na potek projekta. Ne le z vidika časovnega načrta, temveč tudi na oslabitev konkurenčnega položaja družbe na trgu. "Počasni proces reševanja birokratskih ovir je eden od poglavitnih razlogov za temeljit premislek o smiselnosti vztrajanja pri prepočasni odpravi te,« je podčrtal Kourajši. Dodal je, da posledice pomanjkanja nezadostne električne oskrbe čuti celotna regija, in da je investitor le člen v verigi čakanja na odpravo teh pomanjkljivosti. Toda njegove zahteve so bile, tako direktor, že pred samim nakupom zemljišča izrecno jasne in brez njihove izpolnitve se ne bi odločil za nadaljevanje postopka nakupa. »Vprašanje, ali vlagatelj razmišlja o iskanju nove ustrezne lokacije, je povsem odvisno od postopka zagotavljanja ustreznih pogojev za normalno delovanje obrata, zlasti terminskega načrta, iz katerega bodo razvidni časovni okviri začetka in dokončanja odprave pomanjkljivosti. V nasprotnem primeru bo investitor ravnal v skladu z lastnimi gospodarskimi interesi.«

turnišče, gospodarska cona
Občina Turnišče
Gospodarska cona Turnišče.

Ali vlagatelj razmišlja tudi o možnosti, da bi zahteval zaradi nezmožnosti graditve kakšno odškodnino? Če da, od koga? Kourajši odgovarja: »Z zahtevkom za povračilo odškodnine za nastalo škodo ni mogoče nadomestiti gospodarske izgube, ki jo je družba utrpela (trpi). Družba zahteva, da se zagotovijo pogoji za normalno delovanje obrata in v obsegu, ki je bil znan ob nakupu zemljišča za te namene."  Družba drugih rešitev kot takojšnjo odpravo pomanjkljivosti ne sprejema, še izpostavlja direktor podjetja Terramar. 

Terramar turnišče oskrba-z-elektriko