vestnik

Tibaut za madžarski portal spregovoril o podrobnostih največje slovenske naložbe na Madžarskem

Rok Šavel, 14. 10. 2023
Osebni arhiv
Peter Tibaut
Aktualno

Peter Tibaut, izvršni direktor novoustanovljene družbe Andrada, ki bo v Alsozcolci postavila tovarno za reciklažo baterij za električne avtomobile, v intervjuju za madžarski spletni portal Index umirja tamkajšnje lokalne strasti in zagotavlja, da ponujajo varno in okolju prijazno rešitev.

Poročali smo, da je več slovenskih avtomobilskih podjetnikov, med njimi tudi Peter Tibaut iz Moravskih Toplic, na Madžarskem ustanovilo podjetje Andrada, ki bo v Alsozcolci na severu države, okoli 500 kilometrov oddaljeno od Murske Sobote, zgradilo tovarno z reciklažo baterij za električne avtomobile. V prvi fazi bodo v projekt vložili 25 milijonov evrov, do konca naslednjega leta pa nameravajo zaposliti 200 oseb. Madžari bodo k projektu primaknili 4,7 milijarde forintov, kar je okoli polovica načrtovane prve investicije, po navedbah madžarskega zunanjega ministra Petra Szijarta pa gre za največjo slovensko naložba na Madžarskem. Tovarna, vredna 10 milijard forintov, bo imela zmogljivosti reciklaže 10.000 ton baterij letno.


Ne zaradi poceni delovne sile


Spodbudna novica pa je na Madžarskem naletela tudi na odpor, saj je opozicijska stranka predlagala referendum zaradi okoljskih pomislekov, kar je očitno podžgalo še dogajanje na javnem forumu, kjer je Tibaut lokalnim prebivalcem pojasnjeval investicijo. Po neuspeli javni tribuni se je Tibaut v imenu Andrade odločil spregovoriti za najbolj obiskani madžarski spletni portal Index, ki je bil v zadnjih letih deležen številnih kadrovskih pretresov, zaradi vpletanja kroga madžarskega premierja Viktorja Orbana.


Kot je za Index priznal izvršni direktor podjetja v slovenski lasti, tako negativnega odziva niso pričakovali, saj ponujajo varno rešitev za recikliranje baterij."Na Madžarskem obstaja velika potreba po visokotehnološkem recikliranju baterij, kar zagotavljamo z najsodobnejšo zeleno tehnologijo iz Slovenije. S tem pripomoremo k varovanju okolja. Za nas je to samoumevno. Hkrati pa zdaj bolje razumemo in cenimo skrbi prebivalcev, čeprav vemo, da se jim zaradi te naložbe ni treba ničesar bati," je poudaril Tibaut in zatrdil, da izbira slovenskih podjetnikov ni povezana s poceni delovno silo na Madžarskem. Po besedah Tibauta namreč Madžarska postaja eden od epicentrov elektromobilnosti v Evropi, kar je velik dosežek z vidika varstva podnebja in okolja ter seveda visoke tehnologije. Alsozsolca je bila tako izbrana zaradi bližine univerze v Miškolcu, območje pa ima močno industrijsko tradicijo.


V Andradi so pripravljeni naložbo tudi podrobneje utemeljili z več podrobnostmi, kot je to določeno v uradnem postopku, če bo to potrebno, je zatrdil Tibatu ob napovedi, da je Andrada dopolnila vlogo za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja. "Gre za nujen pilotni projekt, ki lahko dokaže varnost in okoljsko prijaznost postopka, tako da se bodo podobne tehnologije lahko uveljavile in da bo Madžarska postala vodilna v tem segmentu v Evropi. Obrat bomo odprli za medije in javnost, da si ga bodo lahko ogledali, se o njem poučili in ga bolje razumeli," je napovedal za Index in povedal tudi, da avtomobilska industrija doživlja velike spremembe prav zaradi varovanja okolja. Trend je usmerjen v električne avtomobile z ničelnimi emisijami ogljika. Spregovoril je tudi o gospodarskih odnosih med Slovenijo in Madžarsko in spomnil na nedavne madžarske naložbe v slovensko bančništvo in širitev Mola. Po njegovem mnenju se bo z rastjo vzajemnih naložb sodelovanje širilo na vedno nova področja, Slovenija pa je ena od držav članic Evropske unije, ki najbolj podpira evropsko zeleno politiko, pri čemer bo elektromobilnostzagotovo neizogiben del evropske zelene tranzicije.

andrada naložba peter-tibaut madžarska reciklaža tovarna investicije