vestnik

Začetek samotestiranja dijakov v petek, učencev zadnjih treh razredov po počitnicah

Vestnik, 13. 4. 2021
Reuters
Samotestiranje dijakov na srednji šoli v Angliji.
Aktualno

Na novinarski konferenci je državni sekretar ministrstva za zdravje Franc Vindišar predstavil, kako bo potekalo testiranje osnovnošolcev in dijakov.

Uroš Urbanija, direktor vladnega urada za komuniciranje, je predstavil epidemiološko stanje v državi. Kot je dejal, imata najvišjo 14-dnevno incidenco savinjska (840) in primorsko-notranjska regija (767), najnižji incidenci pa sta še naprej v pomurski (496) in posavski regiji (470). 7-dnevna incidenca na nivoju države znaša 338, včeraj 301.

Test je mogoče ponavljati

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je izpostavil, da s projektom prostovoljnega samotestiranja za učence višjih razredov in dijakov želijo identificirati vse okužene v šolah in preprečiti prenos okužbe. "Študije dokazujejo, da redno testiranje s hitrimi antigenskimi testi zmanjša število okužb kar za 50 odstotkov." Ta način testiranja ima kar nekaj prednosti: prva je enostavnost testa. "Učenec ali dijak si sam nese paličico v nosni del do globine 2 do 2,5 cm in ni potreben bris nosno-žrelnega predela. Test je mogoče ponavljati. Je praktičen in hiter, saj je izvid na voljo čez 15 minut," je dejal. 

Testiranje je prostovoljno in brezplačno

Na začetku bo potekalo potekalo za učence tretje triade osnovne šole in dijake, za kar so se odločili s posvetovanji z NIJZ, saj med njimi okužbe naraščajo, je predstavil Vindišar. "Uporabljali bomo verificirane hitre antigenske teste z 96-odstotno občutljivostjo in nad 97-odstotno specifičnostjo. Ob tem naj takoj opozorim, da pričakujemo določen delež lažno pozitivnih in lažno negativnih rezultatov, saj smo takšno izkušnjo že imeli ob uvajanju hitrih antigenskih testov, vsak pozitivni test bo potrjen še s PCR-testom" je dejal. 

Ministrstvo za zdravje je pripravilo posnetek, kako v šestih korakih do rezultata samotestiranja na covid-19 v šoli.

Začetek samotestiranja za dijake v petek, za osnovnošolce po počitnicah

Testiranje se bo izvajalo enkrat tedensko. Pričakujejo, da se bo testiranje začelo v petek, 16. aprila, na srednjih šolah. Za učence tretje triade osnovnih šol pa bodo s tem začeli po prvomajskih počitnicah. Starši morajo za takšne postopke podati soglasje. Predvidena je uporaba enega antigenskega testa na teden, o tem so obvestili tudi zdravstvene domove, saj se bo povečalo tudi število PCR-testom. Testiranja se bodo izvajala na šolah, saj s tem, kot pravi Vindišar, pridobijo na verodostojnosti rezultatov.

Kako bo testiranje potekalo?

Sekretar poudarja, da gre za presejalno testiranje pri učencih, ki ne kažejo akutne okužbe dihal. Celoten proces mora potekati v mehurčkih, ki veljajo tudi sicer. Skrbeti je treba za ustrezno prezračenost prostorov. Pred uporabo testa je treba razkužiti površine. Odpadki se odložijo v plastično vrečko za smeti, za 72 ur se jo zaveže, nato pa odloži v komunalni zabojnik. Po protokolu, ki je pripravljen, so se odločili, da bi dan za testiranje izbrali ponedeljek pred začetkom pouka. Za test potrebujejo približno 15 minut. Učenci pri prihodu uporabljajo maske, opravi se testiranje, če je test pozitiven, gre učenec v izolacijo v vnaprej predviden prostor. Vsi ostali lahko nadaljujejo šolanje. 

Kaj narediti v primeru pozitivnega testa?

Vodstvo šole vzpostavi stik s starši učenca oziroma dijaka, starši pa o tem obvestijo osebnega zdravnika, ki učenca napoti na PCR-testiranje ali pa se starši za to testiranje dogovorijo na kontaktni točki regionalnega zdravstvenega doma. Učenci iz šole naj ne odidejo z javnim prevozom, ampak za to poskrbijo starši. Če je nato PCR-test negativen, je to zlati standard in učenec se lahko vrne k pouku, je še dejal. 

STA
Franc Vindišar, državni sekretar na ministrstvu za zdravje.
novinarska-konferenca covid-19
Kaj zdaj berejo drugi