vestnik

To bo novi direktor Pomurskega muzeja

Rok Šavel, 7. 6. 2022
Nataša Juhnov
Metko Fujs bo, kot vse kaže, zamenjal Branko Kerman.
Aktualno

Branko Kerman dobil soglasno podporo sveta zavoda.

Kot smo že poročali, dolgoletna direktorica javnega zavoda Pomurski muzej, edinega pokrajinskega muzeja v regiji, po dveh desetletjih zapušča direktorski stolček in ob koncu mandata odhaja v pokoj. Na razpis za direktorja sta se prijavila dva kandidata, in sicer Branko Kerman in Marko Sraka. Po pričakovanjih bo, kot kaže, izkušeni arheolog, kustos in muzejski svetnik Branko Kerman, ki je že več desetletij zaposlen v regijskem muzeju, zamenjal Fujsovo, saj je dobil soglasno podporo sveta zavoda. Direktorja sicer imenuje soboška občina ob soglasju Občine Moravske Toplice in predhodnem mnenju sveta zavoda, a zapletov ni za pričakovati.


Na dvigalo se še čaka

Na seji sveta zavoda, kjer so člani podali mnenje k imenovanju direktorja, je bilo govora tudi o že dalj časa načrtovanem panoramskem dvigalu v soboškem gradu, s katerim upravlja Pomurski muzej. Soboška občina je gradbeno dovoljenje za delno sanacijo gradu z vgradnjo dvigala dobila že v letu 2017, a se je vselej zataknilo pri pridobivanju sofinancerskih sredstev. Nadaljevanje del je zdaj predvideno v letu 2023, načrtovana pa je prijava projekta na državna sredstva v okviru načrta za okrevanje in odpornost (NOO) in druge javne razpise. V letošnjem letu je sicer v proračunu mestne občine predvidenih tudi 52 tisočakov za sanacijo grajske dvorane.

Več o težavah, ki pestijo Pomurski muzej - najbolj podfinanciran muzej v državi s strani ustanoviteljic, soboške občine in Občine Moravske Toplice, pa lahko preberete v tem članku:


Kdo bo vodil Pomurski muzej, ki ga zapušča dolgoletna direktorica?

pomurski-muzej-murska-sobota branko-kerman