vestnik

To so pogoji vstopa v sosednje države

I. B., 8. 2. 2022
Profimedia
Nekatere evropske države so s februarjem spremenile veljavne ukrepe.
Aktualno

Nekatere evropske države so s februarjem spremenile veljavne ukrepe, ki so povezani z epidemiološko sliko. Pred šolskimi počitnicami smo zato preverili, s kakšnimi potrdili lahko vstopite k našim sosedom.

Na Madžarsko lahko potujete brez omejitev, v Italijo pa lahko vstopate z digitalnim evropskim potrdilom o cepljenosti, prebolelosti, negativnim izvidom hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur, ali negativnim izvidom PCR-testa, ki ni starejši od 72 ur. Izpolniti morate tudi obrazec za potnike v digitalni ali papirni različici. Digitalno potrdilo o cepljenju na meji velja devet mesecev, za uporabo v Italiji šest.

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod
Nataša Juhnov
Mejo z Avstrijo lahko brez napotitve v karanteno prečkate, če izpolnjujete pogoj PC (preboleli, cepljeni) in dodatno predložite potrdilo o negativnem izvidu PCR-testa, ki ni starejše od 72 ur.

Mejo z Avstrijo lahko brez napotitve v karanteno prečkate, če izpolnjujete pogoj PC (preboleli, cepljeni) in dodatno predložite potrdilo o negativnem izvidu PCR-testa, ki ni starejše od 72 ur. Zadnjega ne potrebujete, če ste prejeli poživitveni odmerek, če z zdravniškim potrdilom dokažete, da ni preteklo več kot 90 dni od okužbe, da potrdilo ni bilo izdano prej kot 14 dni od potrjene okužbe, da je oseba vsaj 48 ur pred izdajo potrdila brez simptomov in da ni več kužna. Prav tako ste med izjemami, če ste prejeli en odmerek cepiva Janssen in poživitveni odmerek, če ste preboleli covid in bili cepljeni ali če ste bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva in nato v 180 dneh pozitivni na PCR-testu. Za osebe, ki so v tranzitu ali redno prehajajo mejo, velja pogoj PCT. 

Tudi na Hrvaškem vas karantene oprostijo covidna potrdila. Od 1. februarja negativni hitri test velja 24 ur od odvzema, medtem ko negativni izvid PCR-testa velja 72 ur. Potrdilo o prebolelosti ali pozitivni izvid covid testa, ki je starejši od enajst dni in ne več kot eno leto, velja 180 dni. Upošteva se tudi polno cepljenje, ki velja 270 dni, toliko časa velja tudi status prebolelosti in prejetje enega odmerka cepiva. Enkratni odmerek AstraZenece začne veljati od 22. dneva do največ 84 dni po cepljenju, enkratni odmerek Pfizerja ali Moderne pa do največ 42 dni po cepljenju. Izpolniti je treba še spletni obrazec Enter Croatia. Med izjemami so mlajši od 12 let, potniki v tranzitu, čezmejni delavci, šolarji, nujni družinski stiki, zdravstveni posegi ali poslovni razlogi. 

sosednje-države pogoji-za-vstop digitalno-covid-potrdilo