vestnik

TRS Renkovci: Iz več manjših zamisli je nastala huda ideja

Majda Horvat, 20. 1. 2021
Majda Horvat
Mojca Makovec Haložan je ponosna na slane prigrizke in sladko pecivo, narejene po osebni recepturi ter iz lokalnih sestavin.
Aktualno

Izdelki iz kakovostnih domačih surovin so še vedno iskani. Začeli s peko in predelavo sadja, zdaj razmišljajo o obogatitvi turistične ponudbe

»Iz več majhnih idej je vzniknila dobra zamisel: naredimo nekaj v Renkovcih,« je začetke Zavoda za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti TRS Renkovci predstavila direktorica Mojca Makovec Haložan. Občina Turnišče si je prizadevala, da bi v lokalni skupnosti dobili priložnost za zaposlovanje tudi invalidi in da bi imeli ponudnika lokalnih produktov, s čimer bi obogatili turistično ponudbo. Razvojna agencija Sinergija je iskala nekoga, ki bi v njenih prostorih v Renkovcih zagnal dejavnost centra Bio doživetje, Mojca Makovec Haložan pa je iskala zase novo priložnost in poslovni izziv. Ta preplet interesov je privedel do odločitve, da je v začetku lanskega leta zavod svoj poslovni sedež preselil iz Ljutomera v Renkovce, Mojca Makovec Haložan je prevzela njegovo vodenje, vanj pa je vstopila tudi kot soustanoviteljica z lastnim kapitalskim vložkom. Ob njej je to še Mitja Milič, ki vodi zaposlitveni center BM v Ljutomeru.



Odzivi zelo dobri 
»Začeli smo marca lani, v najmanj ugodnem času, ko se je zaradi epidemije vse ustavilo in proizvodnje sploh nismo mogli zagnati,« je povedala Makovec Haložanova. Resno delo in razvoj prvih produktov so potem začeli šele junija, usmerili pa so se v peko slanih prigrizkov in sladkega peciva iz kakovostnih lokalnih surovin ter v predelavo sadja. Temu bo zdaj sledila še proizvodnja posebnih kisov.

Maribor - nabiranje jabolk jabolka - sadje - delo
Vestnik.si
Ukvarjajo se tudi s predelavo sadja.

Začeli so s tremi zaposlenimi, pove Makovec Haložanova, na usposabljanje in zaposlitveno rehabilitacijo pa so lani sprejeli sedem oseb s statusom invalida. Koliko jih bodo lahko zaposlili v prihodnje, je odvisno od tega, kako uspešna bo prodaja. Za zdaj najemajo delovno silo od zaposlitvenega centra BM. »Naš trg je celotna Slovenija, merimo pa predvsem na butične trgovine s ponudbo ekoloških živil in živil za vegansko prehrano,« je dejala direktorica. Prepričana je, da je njihova konkurenčna prednost v tem, da gre za ročne izdelke, da so jih naredili invalidi in da so uporabljene kakovostne lokalne surovine. Drugačne so tudi recepture in sodobnejši pristop pri prodaji. S ponudbo svojih izdelkov z blagovno znamko Hudo so resneje nastopili na trgu konec decembra in v začetku januarja, odzivi kupcev so zelo dobri. Čeprav imamo občutek, da je trg že zasičen s podobnimi izdelki, so po besedah Mojce Makovec Haložan kakovostni izdelki iz domačih surovin še vedno iskani. Kljub temu pa bo pridobivanje novih kupcev zahtevno.

hudomojca21
Majda Horvat
Mojca Makovec Haložan

Vizija je mreža podjetij 
Prostori, kjer deluje zavod, so bili v veliki meri že opremljeni, a za zagon dejavnosti so morali kupiti dodatno kuhinjsko opremo in stroje, za kar so namenili lastna sredstva. Zavod se je lani prijavili tudi na javni poziv LAS in uspel s projektoma za razvoj dodatnih produktov in storitev. »Ne želimo se usmerjati le na peko in pripravo živil, ampak so naši krasni prostori primerni tudi za razvoj turizma,« še pove Makovec Haložanova. Objekt stoji na koncu vasi Renkovci ob cesti proti Dobrovniku, mimo pa vodijo dobro obiskane kolesarske in pohodniške poti. Nedaleč so tudi rastlinjaki podjetja Paradajz, s katerim zavod TRS Renkovci že sodeluje.
Sogovornica razmišlja tudi o organizaciji raznih delavnic, ima pa še vizijo o vzpostavitvi mreže podjetij, ki imajo status socialnega podjetja ali delujejo po teh principih. Vsako zase namreč težko preživi na trgu, s sodelovanjem in povezovanjem pa so lahko poslovno uspešnejša. Poslovni uspeh je pomemben tudi za spreminjanje stališč v družbi glede pomena invalidnih oseb na trgu delovne sile, z njihovim prispevkom pa je mogoče pokazati tudi številna skrita znanja v okolju.

»Naš trg je celotna Slovenija, merimo predvsem na butične trgovine s ponudbo ekoloških živil in živil za vegansko prehrano.« 

hudo trs-renkovci