vestnik

Tudi pomurski gasilci na protestu v Ljubljani: "Dragi politiki uslišite nas"

STA, Vestnik.si, 16. 2. 2023
M24
Protest gasilcev v Ljubljani
Aktualno

Poklicni gasilci bodo danes pred poslopjem vlade pripravili protestni shod. Zahtevajo odpravo krivičnih plačnih nesorazmerij in pošteno vrednotenje svojega dela. Po napovedi sindikata se bodo najprej zbrali na Trgu republike nasproti parlamenta, sam protest z nagovori v Gregorčičevi ulici pa se bo začel ob 11. uri. Na protestu so bili tudi pomurski gasilci.

V sindikatu poklicnega gasilstva pričakujejo, da se gasilce uvrsti v primerne plačne razrede, da se odpravijo plačna nesorazmerja in se jih enako obravnava kot nekatere druge skupine.

gasilci protest ljubljana dz 16.20.2023 m24
M24
Protest gasilcev v Ljubljani


Po dvigu plač nekaterim drugim skupinam v javnem sektorju so na vlado naslovil zahtevo, da se poklicnim gasilcem plače dvignejo za osem plačnih razredov. A na vladni strani doslej za to ni bilo pripravljenosti, še dodatno pa so njihovo nezadovoljstvo okrepila vladna izhodišča za reformo v javnem sektorju.

Kot je prejšnji teden pojasnil generalni sekretar sindikata David Švarc, je zanje še posebej sporen vladni predlog v delu, ko gre za odpravo plačnih nesorazmerij. Ta je namreč predvidena v obdobju od 1. januarja 2024 do 30. junija 2026, kar pomeni, da bi morali gasilci v tem obdobju čakati na odpravo plačnih nesorazmerij, ob tem da bi bila po vladnem predlogu vsa napredovanja zamrznjena.

gasilci
Bobo
gasilci


V Sloveniji je poklicnih gasilcev dobrih 1000, v 14 javnih poklicnih gasilskih enotah dobrih 800. Švarc je napovedal, da se bodo na protestnem shodu zbrali poklicni gasilci iz vseh poklicnih gasilskih enot, vsak od njih pa bo dobil priložnost, da izrazi svoje nezadovoljstvo in tako tudi na "osebni ravni" izrazi svoja pričakovanja in zahteve.

gasilci protest ljubljana dz 16.20.2023 m24
M24
Protest gasilcev v Ljubljani

Na protestu so bili tudi pomurski gasilci. Aleš Ferletič iz poklicne gasilske enote Nafta Lendava je v svojem nagovoru izpostavil plačne krivice. 

"Ni nas malo," je v začetku svojega nagovora vzkliknil Ferletič. Slednji si želi, da bi se v takšnem številu raje zbirali na sindikalnih združenjih in ne na protestih. "Upam, da ti ne bodo več potrebni, a nikoli se ne ve. Na žalost smo danes razočarani," je dejal. 

"Govoriti pred tako množico ni lahko, a saj vendar tudi delati na intervencijah ni. Vlado že dlje časa opozarjamo na slabe razmere, v kakršnih delamo. In tako zdaj lahko pridem do naših zahtev. Zbrali smo se zato, da vladi dopovemo, da zahtevamo odpravo krivičnih plačnih nesorazmerij in pošteno vrednotenje svojega dela." je pojasnil Ferletič. 

gasilci protest ljubljana dz 16.20.2023 m24
M24
Protest gasilcev v Ljubljani

"Dragi politiki in političarke, gasilci smo mali, a hkrati veliki. Smo si različni, a nekaj imamo skupnega: združujeta nas veliko srce in posluh. Dragi politiki in političarke, uslišite nas. Uslišite nas, ker se to spodobi in ker je tako pravično. Pravično pa je zato, ker slabe odločitve vlade pristajajo na nas. Ne glede na to ali prihajajo iz leve ali iz desne," je še dodal Ferletič.  

gasilci
Marko Vavpotič/M24
gasilci

gasilci protest plače javni sektor sindikat
Kaj zdaj berejo drugi