vestnik

Tudi v Občini Moravske Toplice nove podražitve

Rok Šavel, 3. 6. 2022
Rok Šavel
23. redna seja Občinskega sveta Občine Moravske Toplice
Aktualno

Občinski svetniki potrdili višje cene za pomoč na domu, za zbiranje komunalnih odpadkov ter za odvajanje in čiščenje komunalne odpadne vode.

Valu podražitev se niso zmogli izogniti niti v Občini Moravske Toplice, kjer so imeli občinski svetniki na mizi zvišanje cen storitve pomoč družini na domu, ki jo v občini izvaja Dom Rakičan, zvišanja cen zbiranja komunalnih in bioloških odpadkov, kar so predlagali v družbi Saubermacher - Komunala ter cen storitve javne službe odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode, ki je v domeni občinskega podjetja Čista narava.


Identični razlogi za povišanje cen


Pomoč na domu se bo po predlogu izvajalca zvišala za okoli 30-odstotkov, in sicer od ponedeljka do sobote bo cena za efektivno uro znašala 11,22 evra, ob nedeljah in praznikih ter dela prostih dneh pa 13,57 evrov. Polovico navedene cene sicer subvencionira občina. Razlogi za zvišanje cen so znani: večji stroški dela, podražitve energentov in materialov. Svetnik Štefan Kodila je v razpravi poudaril, da sicer navedene razloge razume, a da najbolj ranljive skupine ne smejo biti predmet največjih podražitev. Trenutno je po besedah župana Alojza Glavača v občini 16 uporabnikov tovrstne storitve. Kot je dodatno pojasnil predstavnik Doma Rakičan Leon Zelko, v socialno-varstvenem zavodu že tretje leto zapored na tej postavki poslujejo negativno, poleg tega je potreba po sistemski ureditvi te storitve z dolgotrajno oskrbo. Isti razlogi za zvišanje cen so bili navedeni tudi za predlagano podražitev zbiranja komunalnih in bioloških odpadkov, ceni se tako zvišujeta za slabih 10 oziroma 20 odstotkov. Župan je ob predlogu ukinitve ekoloških otokov dejal, da se za to še niso odločili, saj menijo, da bi posledično veliko odpadkov pristalo v naravi.

občina-moravske-toplice
Rok Šavel
23. redna seja Občinskega sveta Občine Moravske Toplice


Leta 2020 potrdili napačen sklep in ga takšnega objavili v uradnem listu


Svetniki so potrdili tudi sklep o določitvi cene storitve javne službe odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode, kjer sicer ni prišlo do bistvene podražitve, a so nenavadna razhajanja pri določenih postavkah za omrežnino v primerjavi z zadnjim elaboratom iz leta 2020 vzbudila zanimanje Kodile, ki je predstavnike Čiste narave zaprosil za pojasnilo. Kot mu je pojasnila finančnica iz javnega podjetja Dragica Piv, je v potrjenem sklepu leta 2020, ki je bil tudi objavljen v Uradnem listu RS, prišlo do napake, so pa bile v elaboratu navedene pravilne številke. V takrat predlaganem in tudi potrjenem sklepu je namreč prišlo do zamenjave tabel pri cenah omrežnine za odvajanje in cenah za čiščenje komunalne odpadne vode. Župan je med tem svetnikom posredoval informacijo zbornice komunalnih podjetij, ki napoveduje rast stroškov oziroma cen za celo vrsto obveznih javnih služb.


Pozitivno mnenje za direktorico PiŠK in soglasje za direktorja soboške galerije


V nadaljevanju so svetniki potrdili še zaključni račun proračuna za leto 2021 in spremljajoče akte. Občina je lani poslovala brez večjih finančnih pretresov, in ustvarila za nekaj manj kot 9 milijonov evrov prihodkov in imela za dobrih 8,7 milijona evrov odhodkov. Glavač je na vprašanje iz svetniških vrst glede nakupa zemljišč za potrebe večnamenske dvorane odgovoril, da je nakup zaključen, kar pomeni, da več ni ovir za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Pri tem je izpostavil problem pomanjkanja strateških zemljišč v občini. "Rabili bi milijona ali dva, da bi zaokrožili določena zemljišča, ki so dolgoročno zanimiva, kot denimo pri gramoznici Ivanci, pa tudi na območju Rimske čarde," je povedal župan.

Svetniki so nato še podali pozitivno mnenje k predlogu Pošte Slovenije o preoblikovanju pošte v Fokovcih iz premične v pismonoško pošto in k imenovanju Klaudije Šek Škafar za direktorico Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota. Staro-novo direktorico je izbral že svet zavoda, zavezujoče pa je edino soglasje soboške občine, medtem ko mnenja podajo še druga ustanoviteljica Občina Beltinci, občine pogodbenice in strokovni delavci knjižnice. Svetniki moravskotopliške občine so na isti seji podali tudi soglasje k imenovanju Roberta Inhofa na čelu soboške galerije.

občina-moravske-toplice podražitve alojz-glavač