vestnik

Tudi v Pomurju največ glasov Pahorju in Šarcu

Timotej Milanov, 24. 10. 2017
Sašo Bizjak
Marjan Šarec in Borut Pahor se bosta pomerila v drugem krogu.
Aktualno

Čez tri tedne bomo vnovič izbirali predsednika države. Vprašanje je, koga bodo podprle stranke, katerih kandidati se niso prebili v drugi krog.

Na nedeljskih predsedniških volitvah je največ glasov prejel aktualni predsednik države Borut Pahor, za katerega je glasovalo 47,07 odstotka (348.964) udeležencev volitev, drugouvrščeni kandidat Marjan Šarec, sicer župan Kamnika, pa je dobil 24,96 odstotka (185.042) glasov. Volitev se je udeležilo 746.702 ali 43,58 odstotka volivcev.


Kandidatka SDS Romana Tomc je na državni ravni dobila 13,74 odstotka glasov, sledijo kandidatka NSi Ljudmila Novak (7,16), Andrej Šiško iz Gibanja zedinjena Slovenija (2,22), koprski župan Boris Popovič (1,79), kandidatka SMC in ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič (1,72), kandidatka SLS Suzana Lara Krause (0,77) in kandidatka stranke Gibanje za otroke in družine Angelca Likovič (0,58). Odločitev o predsedniku Slovenije bo tako padla v drugem krogu volitev 12. novembra.

Največ podpore Pahorju na Goričkem

Tudi v vseh petih pomurskih volilnih okrajih so volivci najbolj množično podprli Pahorja in Šarca. Največjo podporo je Pahor imel v prvem murskosoboškem okraju (Goričko), kjer je zanj glasovalo 62,45 odstotka volivcev, najnižjo pa v ljutomerskem okraju (53,47), kjer je za Marjana Šarca glasovalo 21,66 odstotka volivcev, največ med vsemi pomurskimi okraji. Prav tako je bilo večinoma v vseh pomurskih okrajih enako zaporedje kandidatov glede na število dobljenih glasov, manjši odklon je bil v tem smislu edino v lendavskem okraju, kjer je Likovičeva za dva glasova prehitela Krausejevo, in v prvem soboškem ter gornjeragonskem okraju, kjer je Krausejeva za nekaj glasov prehitela Popoviča. Volilna udeležba je bila najvišja v prvem soboškem okraju, kjer se je za odhod na volišče odločilo 44,26 odstotka volilnih upravičencev, sledijo okraji Murska Sobota 2 (43,62), Gornja Radgona (43,58), Ljutomer (42,46) in Lendava, kjer se je volitev udeležilo zgolj 34,97 odstotka volivcev. Sicer je bila od udeležbe v ptujski volilni enoti (42,09), v katero spadajo pomurski volilni okraji, nižja le še udeležba v mariborski volilni enoti (39,57).


c7d5f9e42b05e9bf4c287a58508b72cd
Robert Balen
Ponovno bomo volili 12. novembra.


Pahorja sta že pred prvim krogom podprla DeSUS in stranka Socialnih demokratov, ki jo je Pahor v preteklosti vodil in bil kot njen predsednik tudi predsednik vlade. Pahor je sicer na volitvah nastopil kot nestrankarski kandidat. Pred drugim krogom bo tako zanimivo videti, katerega od preostalih kandidatov bodo podprli v strankah, katerih kandidati niso več v igri. Predvsem bodo to vlogo tokrat odigrale politične stranke na desnem polu slovenskega političnega prostora. Medtem ko je predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša javnosti že sporočil, da ne vidi bistvene razlike med kandidatoma v drugem krogu, se o morebitni podpori enemu od preostalih kandidatov še vedno odločajo v Novi Sloveniji.

7088278a244ba6b382612ec0dbad837b
Sašo Bizjak
Aktualni predsednik Borut Pahor je prepričan, da je favorit.

Skrb vzbujajoča nizka volilna udeležba

»Kar se tiče rezultata naše kandidatke in predsednice stranke Ljudmile Novak, lahko povem, da smo edina parlamentarna stranka, ki je izboljšala izid v primerjavi z izidom na zadnjih parlamentarnih volitvah, smo pa zelo zaskrbljeni zaradi vedno nižje volilne udeležbe, če se bo ta trend nadaljeval, bomo najbrž kmalu morali ugotoviti, da pri nas demokracija ne deluje v polni meri. Pred vsakim državljanom je naloga, tudi pred politiki in tistimi, ki vzgajajo naše mlade, da ta trend obrnemo, pa tudi če je treba začeti že v osnovnih šolah,« pravi pomurski poslanec NSi Jožef Horvat, ki še pove, da so v stranki že opravili sejo izvršilnega odbora stranke, posvečeno volitvam, vendar za zdaj še niso sprejeli odločitve o tem, katerega kandidata bodo podprli v drugem krogu.

cac3bdc59c59284738d51aa91d8896fe
Robert Balen
Predsedniški kandidat Marjan Šarec je zbral več glasov kot kandidati vseh parlamentarnih strank skupaj.

Volilna udeležba se je na zadnjih štirih predsedniških volitvah vztrajno nižala, medtem ko je leta 2002 predsednika še volilo 72,07 odstotka volilnih upravičencev, jih je leta 2007 to storilo le še 57,67 odstotka, leta 2012 pa 48,41 odstotka. Tudi v največji koalicijski stranki SMC, ki jo označujejo za največjo poraženko teh volitev, so opravili sejo izvršnega odbora, ki pa je bila bolj namenjena samorefleksiji in izidu stranke na volitvah, o odločitvi glede podpore kateremu od preostalih kandidatov se v tem trenutku še niso pogovarjali, pove vodja strankine lokalne mreže in predsednica soboškega lokalnega odbora SMC Ksenija Flegar. Kot smo neuradno izvedeli, odločitve o tem prav tako še niso sprejeli v SLS.

Robert Balen
Ljubljana. Predsedniške volitve 2017.
Predsedniške volitve 2017 drugi krog marjan šarec borut pahor
Kaj zdaj berejo drugi