vestnik

Slovenci lahko na Hrvaško potujejo tudi iz turističnih razlogov

M. Ha., 18. 5. 2020
RTVSLO
Vodja Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Melita Močnik.
Aktualno

V izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z novim koronavirusom sta sodelovala vodja sektorja mejne policije v upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Melita Močnik ter vladni govorec Jelko Kacin.

Jelko Kacin je uvodoma dejal, da bo vlada na jutrišnji seji obravnavala tretji sveženj ukrepov. Sporočil je tudi, da NIJZ pripravlja epidemiološko sliko sosednjih držav, na podlagi katere se bodo sproti odločali o nadaljnjih ukrepih glede odprtja državnih meja. Odpiranje bo postopno za tiste, ki v Sloveniji nimajo stalnega oz. začasnega bivališča. Sproti bodo objavljali seznam držav, iz katerih lahko ljudje prosto vstopajo v Slovenijo.

Melita Močnik, vodja sektorja mejne policije v upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi, je dodala, da je prehajanje meja trenutno dovoljeno le na določenih kontrolnih točkah in na mejnih prehodih, ki so odprti. Širitev kontrolnih točk in čas obratovanja mejnih prehodov sproti dopolnjujejo. Na drugih točkah je prehod meje dovoljen le lastnikom zemljišč in nepremičnin pri nas oz. v tujini. "Za državljane Republike Slovenije ni nobene omejitve za prestop meje. Tudi za tiste državljane, ki nimajo naslova bivanja pri nas, velja enako, ampak morajo posredovati naslov, kjer bodo po potrebi v karanteni. Državljani EU so v ukrepih izenačeni z državljani Republike Slovenije," je dejala. Vstop se jim sicer lahko zavrne, če bi kazali znake okužbe. Pri državljanih tretjih držav je drugače: izkazati morajo razlog potovanja v EU, pridejo torej lahko tisti, ki pridejo zaradi družinskih razlogov, ima pri nas začasni ali stalni naslov bivanja ali delajo v prevozništvu.

Močnikova je še poudarila, da naj tisti državljani Slovenije, ki se na Hrvaško odpravljajo iz turističnih razlogov, vzamejo s sabo potrdila o nastanitvi oziroma na kakršen koli način izkažejo razlog potovanja. Slovenci so sicer trenutno edini, ki na Hrvaško lahko vstopajo zgolj iz turističnih razlogov, torej ni potrebno, da imajo tam družino in/ali v lasti nepremičnino/zemljišče.

Ob koncu izjave za javnost je Jelko Kacin dodal še, da ravno sedaj potekajo pogovori ministra Počivalška z avstrijsko vlado o odprtju naše severne meje.

konferenca kacin koronavirus ukrepi
Kaj zdaj berejo drugi