vestnik

Ukrepi za zajezitev epidemije bodo podaljšani. Se obetajo tudi novi?

Vestnik, STA, 12. 11. 2020
Jure Zauneker
Vlada bo na današnji seji odločala o trajanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.
Aktualno

Vlada bo na današnji seji odločala o trajanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je v sredo napovedal, da bo večino dosedanjih ukrepov zagotovo podaljšala, morebitne spremembe pa so odvisne od skupne presoje. Premier Janez Janša pa je napovedal, da bodo potrebni dodatni napori, da obvladamo virus.

Vlada se bo danes najprej seznanila z epidemiološko sliko in predlogom zaostrovanja ukrepov ter stališčem svetovalne skupine, na tej podlagi pa iskala rešitve. "Zagotovo bo večina ukrepov podaljšanih. Ali bo dodan še kakšen ukrep ali bo kakšna sprememba, pa v tem trenutku še ne vemo," je v sredo dejal Kacin. Minister za zdravje Tomaž Gantar je namreč v minulih dneh predlagal še strožje ukrepe za zajezitev širjenja epidemije. Meni, da bi glede na epidemiološko sliko morali za 14 dni omejiti nenujne dejavnosti, tudi javni promet. Predvsem pa v tem času po njegovem mnenju še ne bi smeli sproščati ukrepov, saj še nismo dosegli dovolj stabilnega stanja. Medtem pa je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek spomnil, da je ta kriza zdravstvena in ekonomska, zato so pri ukrepih nujni kompromisi.

janez jansa bobo (2)
Bobo
Vlada bo še ta teden po napovedi Janše formalno potrjevala tudi nacionalni načrt za cepljenje proti koronavirusu.

O morebitnem zaostrovanju ukrepov je v sicer v sredo potekalo več sestankov, v katerih je sodelovala tudi svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje. Prav tako so se na to temo v sredo pogovarjali predsedniki koalicijskih strank, a podrobnih informacij o dogovoru niso dajali. Je pa premier Janez Janša na Twitterju napovedal, da bodo potrebni dodatni napori za obvladovanje virusa, zavarovanje zdravja in življenja ranljivih ter za razbremenitev zdravstvenega sistema.

Vlada bo še ta teden po napovedi Janše formalno potrjevala tudi nacionalni načrt za cepljenje proti koronavirusu. Priprava načrta po njegovih navedbah poteka v skladu s smernicami Evropske komisije, ki izvaja tudi skupno naročilo za cepivo.

vlada ukrepi seja