vestnik

Umrl je Geza Erniša, prvi slovenski evangeličanski škof. Poklonili so se mu v vodstvu cerkve, sožalje izrekel tudi Pahor

Rok Šavel, 1. 6. 2022
Jure Zauneker
Geza Erniša se je poslovil v 71. letu starosti.
Aktualno

Prekmurje je izgubilo velikega človeka. Po dolgotrajni hospitalizaciji se je poslovil evangeličanski duhovnik Geza Erniša.

Geza Erniša, ki se je rodil 1.2.1952 v Tešanovcih, je slovenske evangeličane vodil 18 let, prvi mandat kot senior, nato dva kot škof, dokler ga ni leta 2013 zamenjal Geza Filo. Bil je svetovljan in ugleden Prekmurec, čigar delo so prepoznavali tako v domačem kot tujem okolju. Kot odličen retorik in velik zagovornik ekumenizma je bil eden najprepoznavnejših verskih dostojanstvenikov v državi, ki si je pridobil zaupanje in spoštovanje med ljudmi različnih verskih nazorov. Ogromno je tudi pripomogel pri promociji Prekmurja in načel protestantske etike.  Leta 1995 je bil med soustanovitelji Sveta krščanskih cerkva v Evropi, leta 2008 pa je bil v Stuttgartu izvoljen v svet Svetovne luteranske zveze. 

Po umiku s funkcije škofa je dobil naziv častni škof slovenske evangeličanske cerkve, leta 2013 pa mu je predsednik države Borut Pahor podelil visoko državno odlikovanje Srebrni red za zasluge za uspešno, povezovalno in k strpnosti usmerjeno vodenje evangeličanske cerkve. Vse do nenadne bolezni, ki ga je v zadnjem obdobju prikovala na bolniško posteljo, je bil duhovnik v Moravskih Toplicah.


Njegovo smrt nam je potrdil trenutni evangeličanski škof Leon Novak. Geza Erniša je preminil v 71. letu starosti.


Na žalostno vest so se odzvali v predsedstvu evangeličanske cerkve, obžalovanje in poklon preminulemu pa so izrazili že številni državni politiki, med drugim predsednik Pahor, in tudi nekdanji župan Občine Moravske Toplice. 


Sožalje evangeličanske cerkve objavljamo v nadaljevanju v celoti.

"Sporočamo žalostno vest, da nas je po dolgotrajni bolezni danes, 1. junija 2022, v 71. letu starosti zapustil mag. Geza Erniša, upokojeni evangeličanski duhovnik v Moravskih Toplicah in častni škof Evangeličanske cerkve AV v Republiki Sloveniji.

Če smo z njim umrli,
bomo z njim tudi zaživeli.
Če z njim vztrajamo,
bomo z njim tudi zakraljevali. (2 Tim 2, 11-12)

Mag. Geza Erniša je svojo duhovniško službo začel v cerkveni občini Gornji Slaveči, kjer je služboval med leti 1979 in 1997, zatem pa je vse do upokojitve v letu 2021 služboval v Moravskih Toplicah, kjer je oznanjal Božjo besedo tako v slovenščini kot nemščini. Kot administrator je oskrboval tudi druge cerkvene občine. Poleg duhovniške službe je med leti 1995 in 2001 opravljal tudi funkcijo seniorja slovenske Evangeličanske cerkve, v letu 2001 pa postal prvi škof slovenske Evangeličanske cerkve in to funkcijo skupaj z inšpektorjem cerkve dr. Aleksandrom Kerčmarjem opravljal dva mandata, do leta 2013, ko je postal častni škof.

Za svoje zgledno in požrtvovalno delo je prejel številna priznanja in potrditve, tudi v tujini, kjer je bil med drugim leta 2008 v Stuttgartu izvoljen v svet Svetovne luteranske zveze in v druge funkcije. Leta 2013 je od predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prejel visoko državno odlikovanje Srebrni red za zasluge za uspešno, povezovalno in k strpnosti usmerjeno vodenje evangeličanske cerkve.

Vseskozi je skrbel tudi za zapisano besedo, sodeloval pri pripravi cerkvene literature, bil dejaven v številnih odborih, urejal Evangeličanski koledar in Evangeličanski list, sodeloval na konferencah in seminarjih, v Slovenskem protestantskem društvu Primoža Trubarja, katerega murskosoboško podružnico je tudi svoj čas vodil. Vsa leta je ugledno zastopal Evangeličansko cerkev doma in v tujini. Leta 2017 je svoje življenje in delo zapisal v biografiji V službi ljudi.

Pogrešali ga bomo, njegovo modrost, širino, jasna načela protestantske etike in socialnih vrednot. S svojim duhovniškim delom je pustil trajen pečat v Evangeličanski cerkvi AV v Republiki Sloveniji.

Družini izrekamo iskreno sožalje.

Predsedstvo Cerkve,
zbor duhovnikov in inšpektorji cerkvenih občin"

geza-erniša slovo