vestnik

Umrl nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi

Vestnik.si, STA, 12. 6. 2023
Profimedia
Davi je umrl nekdanji trikratni italijanski premier in medijski mogotec Silvio Berlusconi.
Aktualno

Poslovil se je v 87. letu.

Nekdanji trikratni italijanski premier in medijski mogotec je umrl davi v milanski bolnišnici San Raffaele, v katero je bil sprejet v petek zaradi rednih pregledov zaradi levkemije. 86-letni vodja vladne stranke Naprej Italija je namreč bolehal za kronično levkemijo.

V isti bolnišnici se je nazadnje zdravil 45 dni do 19. maja zaradi pljučnice, ki je bila posledica kronične levkemije. Takrat so tudi prvič sporočili, da za kronično levkemijo boleha že dve leti.

V zadnji letih je bil Berlusconi večkrat v bolnišnici. Leta 2016 je prestal operacijo na odprtem srcu, tri leta kasneje pa je imel še operacijo na črevesju. Leta 1997 so mu operirali tumor na prostati. Leta 2021 je bil večkrat hospitaliziran, tako zaradi težav s srcem kot zaradi covida-19 in zapletov po njem.

Za milijarderjem, ki je vodil desnosredinsko stranko Naprej Italija od njene ustanovitve leta 1994, sta dve desetletji prevlade v italijanski politiki, ko je doživljal vzpone in padce. Na politični sceni je vztrajal kljub starosti in težavam z zdravjem ter številnim aferam ter okoli 30 sodnim procesom.

Ime si je ustvaril z izgradnjo medijskega imperija v začetku 90. let in kot lastnik nogometnega kluba AC Milan. V politiko je vstopil po zmagi na volitvah leta 1994 in hitro postal eden najbolj priljubljenih politikov. Premierski položaj je zasedel trikrat, na čelu vlade pa je bil skupno devet let. Je tudi edini italijanski premier po drugi svetovni vojni, ki mu je uspelo na položaju ostati celoten petletni mandat, in sicer med letoma 2001 in 2006. Premier je bil tudi leta 1994 ter med letoma 2008 in 2011. Bila je tudi poslanec in senator v italijanskem parlamentu ter evropski poslanec.

silvio-berlusconi italija