vestnik

Umrl Rudi Ringbauer

A. N.R.R., 3. 11. 2020
Nataša Juhnov
Rudi Ringbauer (1931-2020)
Aktualno

Na Ptuju je umrl Rudi Ringbauer, sodnik, pisatelj, pisec aforizmov in avtor več knjig, bil je tudi meccen, pevec, strojnik in učitelj. Upokojeni sodnik, je dolga leta živel na Ptuju, a je bil s svojo rojstno Mursko Soboto vedno zelo tesno povezan.

Znan je tudi po tem, da je v študentskih letih sodeloval pri aferi Bruc, s katero so prekmurski študentje razjezili takratno oblast. Leta 1963 je v Brucu, v časopisu Kluba prekmurskih študentov, objavil daljše satirično delo, zaradi katerega se je znašel v preiskovalnem zaporu, izgubil štipendijo in bil pozneje obsojen na pogojno zaporno kazen.

DSC_0130
A. Nana Rituper Rodež
Dela iz svoje bogate likovne zbirke je rad tudi podarjal.

Svojo kritično in duhovito misel, pa je že od študentskih let znal učinkovito strniti v aforizmih. V samozaložbi je izdal štiri knjige aforizmov, Božje resnice (1993), Preproste resnice (2000), Gole resnice (2003) in Popolne resnice (2014). V letu 2011 pa je objavil esejistično delo Moj prepir z Bogom. Tik pred izidom pa je tudi njegova nova knjiga.

DSC_0110
A. Nana Rituper Rodež
Rudi Ringbauer je imel izjemno rad tudi glasbo.

Rudi Ringbauer je bil velik ljubitelj umetnosti in kulture, zbiratelj likovnih del, dela iz svoje bogate zbirke pa je rad podarjal različnim kulturnim ustanovam. Še posebno bogata je bila njegova zbirka slik in grafika akademskega slikarja Lojzeta Logarja. Del te zbirko je leta 2013 podaril tudi JZ Krajinski park Goričko, danes pa jih hranijo v gradu pri Gradu, kjer je tudi Logarjev salon. Z velikim veseljem se je udeleževal tudi različnih kulturnih dogodkov, in čeprav je živel na Ptuju, jih je redno obiskoval tudi v svojem rodnem mestu in drugod po Prekmurju.

Posameznik in narod sta suženjska, dokler se v njima ne prebudi ponos.

      (iz Knjige Božje resnice)

Rudi Ringbauer je prostor vedno napolnil s svojo pozitivno energijo in občutkom za razumevaje sočloveka.

rudi-ringbauer aforizmi sodnik