vestnik

Urška Mauko Tuš, Andrej Steyer in Andrej Vrzel presenečeni nad »skrivno« sejo in zaskrbljeni za usodo JP Prlekija

Rok Šavel, 2. 2. 2024
Maja Hajdinjak
"Izločeni" župani napovedujejo zahtevo za sklic seje skupščine in sveta ustanoviteljic Javnega podjetja Prlekija.
Aktualno

Županja in župana občin Gornja Radgona, Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici so podali skupno izjavo za javnost zaradi dogajanja v zvezi z Javnim podjetjem (JP) Prlekija.

Prvi smo poročali, da se je minuli ponedeljek zvečer odvila neobičajna skupna seja občinskih svetov občin Ljutomer, Križevci, Razkrižje in Veržej, na kateri je bila sprejeta odločitev o izstopu iz JP Prlekija. Poteza, čeprav ne tako nepričakovana, bo zagotovo imela širše posledice, ki ta hip še niso povsem jasne, poleg tega pa je še dodatno zaostrila odnose med občinami, ki so del vodovodnega sistema C. S skupno izjavo za javnost so se tako sedaj oglasili v treh občinah, ki niso bile vključene v to kalkulacijo.

»Z novico o izstopu štirih občin (Ljutomer, Razkrižje, Veržej, Križevci) iz Javnega podjetja Prlekija d.o.o., smo bili seznanjeni v torek 30. 1. 2024 zjutraj, s strani medijev.



Občine Gornja Radgona, Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici bomo kot soustanoviteljice Javnega podjetja Prlekija d.o.o., v skladu s svojimi pristojnostmi, sprožile vse ukrepe za zagotavljanje nemotenega izvajanja gospodarske javne službe oskrba s pitno vodo. Vsekakor sledi zahteva za sklic seje skupščine in sveta ustanoviteljic Javnega podjetja Prlekija d.o.o..


Naj poudarimo, da nas je novica iz medijev resnično presenetila, saj smo si kljub različnim pogledom na zatečeno stanje med ustanovitelji, v preteklem letu vseskozi prizadevali za reševanje razmer v našem skupnem podjetju. Še posebej so nas presenetile te »skrivne« seje štirih občin, saj smo vendarle v mesecu decembru 2023, bili vsi župani na skupnem sestanku z zaposlenimi na sedežu podjetja v Ljutomeru in smo se zavezali k reševanju stanja v podjetju.

Izjemno smo zaskrbljeni za usodo podjetja, kakor tudi za vse zaposlene v podjetju. Naša naloga je, da sprožimo vse ukrepe za zaščito interesa občin in predvsem, da omogočimo varno in nemoteno izvajanje gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo,« so sporočili v izjavi, ki so jo podpisali gornjeradgonska županja Urška Mauko Tuš, apaški župan Andrej Steyer in Andrej Vrzel, župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici.



Kaj sledi?

Direktor Javnega podjetja (JP) Prlekija Artur Racman meni, da gre za legitimno odločitev družbenic, in pojasnjuje, da se bo celoten postopek izstopa in ureditve vseh razmerij zagotovo vlekel vse leto. V skaldu z ustanovnim odlokom je za izstop predviden šestmesečni rok, direktor pa ob tem spominja še na najemne pogodbe, ki veljajo do konca leta. Ves ta čas naj bi tako zadeve, kar se tiče opravljanja dejavnosti javnega podjetja, tekle nemoteno naprej in zato vsaj letos stečaja podjetja še ne predvideva. Seveda pa je vse odvisno, kako se bo odvijale zadeve na organih javnega podjetja. Bo pa težava, kako uveljaviti novo ceno vode, saj je radenski občinski svet – še edini, ki je ni potrdil – na torkovi seji ni obravnaval, ker je župan Roman Leljak zaradi odločitve o izstopu štirih občin predlog umaknil z dnevnega reda. Po dolgotrajni in prav gotovo boleči delitvi premoženja in dolgov bodo morale občine tudi najti novo rešitev za zagotavljanje oskrbe s pitno vodo in storitev odvajanja in čiščenja komunalnih ter padavinskih voda. Ali bodo to storile tako, da bodo za opravljanje javne službe podelile koncesijo zasebnemu podjetju, ali pa bodo za ta namen ustanovile novo javno podjetje ali režijski obrat. Iluzorno bi bilo pričakovati, da bodo cene vode za vse ostale nizke. Nekaj pa je jasno: priča smo koncu enotnega vodovodnega sistema C, ki je tako ali tako obstajal le na papirju.

jp-prlekija vodovodni-sistem-c občina-gornja-radgona občina-apače občina-sveti-jurij-ob-ščavnici