vestnik

V AP Murska Sobota se ne bodo opravičili in vztrajajo pri svojih navedbah, to odgovarjajo Arrivi

Rok Šavel, 27. 5. 2022
Nataša Juhnov
Odgovor AP Murska Sobota ni takšen, kot so ga zahtevali pri Arrivi. Bodo zdaj "svoje pravice in interese zavarovali po sodni poti?"
Aktualno

V soboškem prevozniku so se odzvali na poziv Arrive.

Javno polemiziranje med dvema avtobusnima podjetjema, ki je bilo sproženo zaradi izbora koncesionarjev na javnem razpisu infrastrukturnega ministrstva, se nadaljuje. Družba Arriva je nazadnje preko Nataše Pirc Musar zahtevala opravičilo in preklic domnevno neresničnih in zlonamernih izjav direktorja soboške družbe Darka Kovača. V nasprotnem primeru so zagrozili s tožbo. Zdaj so se odzvali v vodstvu Avtobusnega prometa Murska Sobota, a verjetno ne gre za odgovor, kakšnega bi si želeli v kranjskem prevozniku v lasti Deutsche Bahn.



PREBERITE ŠE: 

Arriva Avtobusnemu prometu Murska Sobota zagrozila s tožbo


Za poslovno preživetje bodo uporabili vsa pravna sredstva


Kot so namreč sporočili iz uprave soboške družbe, zanikajo Arrivine očitke o okrnitvi njenega ugleda in dobrega imena ter vztrajajo pri ugotovitvah, da ravnanje podjetij iz skupine Arriva pri oddaji ponudb za pridobitev koncesije na področju javnega linijskega prevoza ni bilo skladno s pravili konkurence, ker predstavlja zlorabo prevladujočega položaja s t.i. predatorskimi cenami, pri čemer obstajajo tudi indici o obstoju implicitnih omejevalnih dogovorov. Te ugotovitve po navedbah AP Murska Sobota temeljijo na strokovnih analizah kvalificiranih strokovnjakov s področja konkurence in so bile predstavljane tako regulatornim institucijam, kot tudi Državni revizijski komisiji, ki odloča o zakonitosti postopka podelitve koncesij.

"Tudi samo podjetje Arriva d.o.o. je bilo pozvano, da naj predloži konkretne dokaze in utemeljitve razlogov za odstopanje njenih cen od tistih, ki jih je ponudila za prevoze na drugih področjih, od cen, ki so jih ponudila druga podjetja in od cen, ki so veljale v preteklosti. V pozivu ji je bilo pojasnjeno, da ob upoštevanju porasta vseh stroškov prevozov, takšnega odstopanja ni mogoče utemeljiti drugače kot da gre za ravnanja, ki predstavljajo kršitev pravil konkurence z namenom, da se iz trga izrine AP MS d.d.

Zaradi opisanih ravnanj bi lahko družbi AP MS d.d. nastala velika škoda, zato bo uporabila vsa pravna sredstva za njeno preprečitev oziroma odpravo," so še sporočili iz uprave AP Murska Sobota.

avtobusni-promet-murska-sobota arriva koncesija