vestnik

V Avstriji nekatere ukrepe že podaljšali do velike noči

STA, Vestnik, 15. 2. 2021
Matej Fišer
V Avstriji so restavracije in hoteli zaprti od 2. novembra lani. Nočitve so dovoljene le za poslovne namene.
Aktualno

Avstrijska vlada bo podaljšala ukrepe za zajezitev novega koronavirusa s področja gastronomije, turizma in kulture do okoli velike noči, je pojasnil kancler Sebastian Kurz. Točnega datuma niso sporočili, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je po srečanju s strokovnjaki, predstavniki dežel in parlamentarnih strank sporočil, da bodo 1. marca nadaljevali razpravo o ukrepih. Opozoril je, da morajo biti še naprej previdni in se izogibati osebnim stikom. "Če tu ne bodo vsi previdni, potem bomo imeli kmalu spet eksponentno rast," je posvaril. V Avstriji so restavracije in hoteli zaprti od 2. novembra lani. Nočitve so dovoljene le za poslovne namene. Od začetka novembra so zaprti tudi kinematografi, gledališča in druge podobne ustanove. Pred tednom so svoja vrata odprle avstrijske trgovine. Frizerji in druge podobne storitve pa sprejemajo stranke, ki imajo negativen test na novi koronavirus.

Werner Kogler, sebastian kurz,  Karl Nehammer
Reuters
Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes po srečanju s strokovnjaki, predstavniki dežel in parlamentarnih strank sporočil, da bodo 1. marca nadaljevali razpravo o ukrepih.

Kurz je ocenil, da razmere kljub delnem odprtju ostajajo stabilne, k čimer je pripomoglo tudi obširno testiranje. Ta teden bi lahko opravili skupno dva milijona testov, je dodal. Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je poudaril, da so zaznali drastičen upad smrti, povezanih s covidom-19. Medtem ko je v decembru v povezavi s to boleznijo umrlo okoli 3000 ljudi, jih je bilo januarja 1500. Tudi v februarju se nadaljuje ta trend. Incidenca zadnjih sedmih dni pa je 107, tudi na Tirolskem, kjer so potrdili bolj nalezljivo južnoafriško različico, je incidenca s 73 okužbami na 100.000 ljudi relativno nizka. Na Tirolskem še vedno velja omejitev gibanja, saj se lahko deželo zapusti le ob predložitvi negativnega testa na novi koronavirus. Od petka do nedelje so opravili nadzor nad več kot 41.000 osebami, ki so želele zapustiti Tirolsko, in to preprečili 1111 osebam, ki niso predložile testa.

avstrija koronavirus ukrepi