vestnik

V Avstriji kmalu odprtje večjih trgovin, šol, gostiln in cerkva

STA, 21. 4. 2020
Profimedia
Avstrija bo ena od prvih držav v Evropi, ki bo v torek postopoma začela odpirati trgovine in poslovalnice.
Aktualno

Avstrijska vlada je danes napovedala nadaljnje rahljanje ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. V začetku maja bodo odprli tudi trgovine s površino, večjo od 400 kvadratnih metrov, ter frizerske in masažne salone. Začel se bo tudi pouk v šolah. Sredi maja bodo vrata znova odprle gostilne, znova bodo dovoljene maše.

Trgovine, večje od 400 kvadratnih metrov, frizerski in masažni saloni ter saloni za pedikuro bodo lahko svoja vrata odprli 1. maja. Pri tem bo treba nositi zaščito za usta in nos ter upoštevati varnostno razdaljo enega metra, je danes na novinarski konferenci pojasnil avstrijski kancler Sebastian Kurz.

4. maja bodo lahko v srednjih šolah in gimnazijah začeli priprave na maturo in zaključne izpite. 15. maja pa se bodo lahko v šole vrnili tudi drugi otroci in dijaki, je še napovedal kancler po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Takrat bodo lahko znova začeli obratovati gostilne in lokali, ki bodo morali vrata zapirati ob 23. uri. Prav tako 15. maja bodo znova dovoljene maše v cerkvah.

V Avstriji se je prvo rahljanje ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom začelo po velikonočnih praznikih. Pred tem so obratovale le živilske trgovine, lekarne in trafike, pretekli torek pa so vrata znova odprle trgovine z manj kot 400 kvadratnimi metri prodajne površine, delavnice, prodajalne gradbenega materiala in vrtni centri.

Werner Kogler, sebastian kurz,  Karl Nehammer
Reuters
Ključna četverica: avstrijski kancler Sebastian Kurz ( v sredini), desno minister za zdravje Rudolf Anschober, prvi z leve notranji minister Karl Nehammer, drugi vicekancler Werner Kogler.

Avstrijski kancler se je ob tem danes zavzel za postopno odpiranje meja za turiste. Glede tega so v stikih z državami, ki so podobno uspešne pri spopadanju z novim koronavirusom kot Avstrija, je poudaril. Dodal je, da so v stalnih stikih z Nemčijo in Češko.

Podobno kot pri odpiranju meja bo po besedah Kurza verjetno pri ponovnem vzpostavljanju mednarodnega letalskega prometa. Najprej se bodo povezale tiste države z nizkim številom okužb. "To je verjetno pot, ki bo v Evropi realnost," je dejal.

Za previdnost pri odpiranju meja sta se že pred tem zavzela avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg in vodja nemške diplomacije Heiko Maas, ki sta danes prek videokonference govorila s kolegi iz Švice, Lihtenštajna in Luksemburga. Maas se je zavzel, da bi se glede teh vprašanj uskladili na evropski ravni, navaja APA.

Pandemija novega koronavirusa se je v slovenski severni sosedi že močno umirila. Doslej so po podatkih tamkajšnjih oblasti potrdili 14.806 okužb s tem virusom, pri čemer je trenutno okuženih še 3411 ljudi. Do danes jih je umrlo 491, ozdravelo pa 10.971. V bolnišnicah se trenutno zdravi 756 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 196 na intenzivni negi.

avstrija koronavirus šola cerkev gostinstvo
Kaj zdaj berejo drugi