vestnik

V čezmejnem radgonskem območju si prizadevajo za ohranitev mofet in izvirov

Vestnik.si, 26. 1. 2024
Arhiv Občine Gornja Radgona
Projektni partnerji v projektu Iz globin.
Aktualno

S projektom bodo spodbujali trajnostni turistični razvoj.

Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Občina Gornja Radgona, Mestna občina Bad Radkersburg in Kulturzenter Süd-Ost GmbH (Zehnerhaus) Mestne občine Bad Radkersburg so projektni partnerji v čezmejnem projektu Ohranjanje dediščine "Iz globin". Ta je namenjen ohranitvi izvirom mineralne in termalne vode ter mofet. Gre namreč za izjemne naravne pojave, ki so kulturno, zgodovinsko in etnološko zaznamovali čezmejno območje občine Gornja Radgona in Bad Radkersburg. Obenem predstavljajo potencial za trajnostni razvoj podeželja izven obstoječih turističnih središč, ki ga je treba varovati in ohranjati. 

iz-globin, mofete, gornja-radgona, bad-radkersburg
Arhiv Občine Gornja Radgona
Projektni partnerji v projektu Iz globin.

Cilj projekta je spodbujanje trajnostnega turističnega razvoja na čezmejnem območju, ki temelji na edinstveni naravni in kulturni dediščini mofet in slatin. Kot sporočajo projektni partnerji, želijo z ustanovitvijo skupnega upravljanja dediščine ter usmerjanjem obiskovalcev zagotoviti ohranitev teh posebnih naravnih pojavov in poudariti kulturni potencial regije. Napovedali so, da bodo v sklopu projekta izvedene geološke, biološke ter etnološke raziskave, ki bodo prispevale k celovitemu razumevanju delovanja in varstva teh naravnih pojavov, pa tudi k ohranjanju bogate dediščine lokalnega prebivalstva. Vzpostavljene bodo interpretacijske točke, z izvedbo zunajsezonske ponudbe, kot denimo s festivalom Water&Light, pa želijo spodbuditi razvoj turizma na podeželju. 

mofeta, plin
Simon Veberič
Burno izhajanje plina v mofeti.

Partnerji so prepričani, da bo projekt prispeval k popestritvi turistične ponudbe na obeh straneh meje z inovativnim čezmejnim turističnim proizvodom, ki vključuje kolesarske, vzgojno-izobraževalne in kulturno-ustvarjalne programe. 

Financiran je v okviru Interreg programa Slovenija-Avstrija, ki ga sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj in bo potekal do novembra 2026. 

ohranjanje-dediščine-iz-globin projekt