vestnik

V dveh regijah spet pojav okužb v domovih za starejše. Več okuženih je že bilo cepljenih z dvema odmerkoma

Vestnik, 20. 4. 2021
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede koronavirusne bolezni sta sodelovala državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič in direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje dr. Romana Martinčič.

Vladna govorka Maja Bratuša je uvodoma predstavila aktualne epidemiološke razmere. Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji je 584, v Pomurju 493,9. Tedenska incidenca na ravni države je 245,7, v pomurski regiji 207,2. Dodala je, da število hospitalizacij nakazuje na to, da se razmere v bolnišnicah še ne izboljšujejo. 

Državni sekretar Cveto Uršič je povedal, da so bili domovi za starejše v prvem in drugem valu največje žrtve epidemije. Zahvaljujoč testiranju, cepljenju in ozaveščanju pa se je število okuženih v pomladanskih mesecih bistveno zmanjšalo. V tednu med 5. in 11. aprilom je bilo v vseh slovenskih domovih za starejše okuženih devet stanovalcev in 19 zaposlenih, kar je zelo malo, glede na to, da je število vseh stanovalcev 18.900, zaposlenih pa je več kot 12 tisoč. Vsem, ki so se cepili, se je Uršič zhavalil.

V zadnjem tednu se je število okužb v domovih za starejše nekoliko povečalo. Pretekli teden je bilo okuženih 47 stanovalcev in 26 zaposlenih. Novi primeri so se pojavili v treh slovenskih domovih. Prvi je Dom starejših občanov Trbovlje, kjer je okuženih 28 oseb. Uršič je povedal, je bilo z dvema odmerkoma cepiva cepljenih 26 oseb, ena oseba je prebolela covid, ena pa ni bila cepljena. Predvidevajo, da gre za okužbo s katerim od novih sevov, vendar še ni znano, s katerim. Dodal je, da so vsi okuženi asimptomatski, bili so prerazporejeni v rdeče cone (ena je v domu, druga v župnišču), ministrstvo pa ves čas ponovne pojavnosti sodeluje z domom. Vzrok za okužbo v trboveljskem domu še ni znan, je pa bilo cepljenih ali prebolelih več kot osem desetih zaposlenih. 

Direktorica trboveljske bolnišnice Romana Martinčič pravi, da imajo okuženi stanovalci blage simptome, po mnenju epidemiologinje pa bodo ti ostali blagi. Poudarila je, da vemo, da nobeno cepivo ni stoodstotno, vendar preprečuje hude oblike in ščiti pred simptomi. "Ti dogodki naj niso vzvod, ki bi povzročal, da smo proti cepljenju in proti cepivom, ki so na razpolago. Le s cepljenjem bomo epidemijo zamejili in se je znebili v doglednem času," pravi in dodaja, da ne smemo pozabiti na vse potrebne zaščitne ukrepe. 

Državni sekretar Cveto Uršič
R.K.
Državni sekretar Cveto Uršič

Drugi je Dom upokojencev Domžale, kjer imajo sedem okuženih. Uršič je dejal, da je bila ena oseba na novo sprejeta v dom, osem dni preživela v sivi coni. Test je bil po tem negativen, čez dva pa pozitiven. Od okuženih je en prebolevnik, ostali pa so bili cepljeni z dvema odmerkoma. En stanovalec je umrl, vendar je bil po besedah državnega sekretarja že prej v slabem zdravstvenem stanju. 

Tretji dom, v katerem so zaznane nove okužbe, pa je Dom starejših Fužine. Okužba se je pojavila v bivalni enoti z 20 stanovalci, potrjena pa je bila pri 11 osebah. Kako je prišlo do vdora, ni podatka. 

V ostalih regijah okužb v domovih za starejše ni.

koronavirus vlada novinarska-konferenca aktualno