vestnik

V gorički mačkarni vzrejajo "leoparde", ki na razstavah pobirajo prva mesta

Maja Hajdinjak, 17. 8. 2023
Osebni arhiv
Kot pove Tamara Müller, nekih posebnih priprav za mačjo razstavo ni. Mačke po navadi kak teden prej okopa, da se jim do razstave lepo poleže dlaka, ter jim postriže kremplje, to pa je v glavnem vse, saj so bengalke zelo čiste.
Aktualno

Doslej so imeli v mačkarni Tammy Leopards tri legla – Za to pasmo mačk veliko povpraševanja

Tamara Müller iz Ropoče je že od malih nog ljubiteljica živali. »Vsako leto, ko me je mama vprašala, kaj si želim za darilo ob odličnem uspehu v šoli, sem navedla neko žival. Na koncu smo doma imeli že vse razen konja in kače, katerih mi seveda niso dovolili. To ljubezen do živali nosim še danes v sebi,« pove Müllerjeva, ki je zaposlena kot finančna svetovalka, ob tem pa zadnja leta vzreja bengalske mačke. »Zanimivo je, da so mi vedno bili najbolj všeč kužki. Male mucke so bile seveda očarljive, ampak nobena ni vzbudila posebnega zanimanja pri meni. Bengalsko mačko sem prvič videla v tabloidih, lastila si jo je Kourtney Kardashian in je neverjetno pritegnila mojo pozornost. Mislila sem, da gre za neko eksotično žival, ki pri nas ni dovoljena.

tammy-leopards, tamara-müller, bengalke, mačke
Osebni arhiv
Doslej so imeli v mačkarni Tammy Leopards tri legla, za vse mladičke pa so se zelo hitro našli lastniki, saj je zanimanje zanje ogromno.

Minilo je nekaj let in jaz sem na to muco pozabila, vse dokler nekega večera nisem mogla zaspati in sem se kratkočasila z brskanjem po spletu. Živali me pomirjajo in na misel mi je prišla tista muca, ki sem jo videla enkrat v časopisu. Pa sem šla pogledat, kakšna pasma je to, ali jo v Sloveniji ali v sosednjih državah že kdo ima. In sem jo našla! Poslala sam nekaj sporočil, spraševala vzreditelje o pasmi, kakšne so njihove značilnosti, tudi o ceni, ki je bila višja, kot sem pričakovala,« pripoveduje. Da je kupila prvo bengalko, je zaslužen vzreditelj iz Hrvaške Dubravko Majhen, ki ji je vse o tej pasmi zelo prijazno razložil in jo navdušil. »Očaral me je videz teh mačk, imajo leopardji vzorec in velike zelene oči, imajo tudi veliko koncentracijo za lov, so gibčne in energične. Tako se je moji prvi muci Oriani iz Hrvaške že po nekaj mesecih pridružila Lolita iz Španije,« pove Müllerjeva, ki nam je predstavila še nekaj značilnosti te pasme. Bengalska mačka je zelo moderna pasma. Vzreja hibrida divje mačke izhaja iz ZDA, kjer je genetičarka Jean Mill leta 1963 poskusila prvo križanje v južni Aziji udomačene azijske leopardje mačke. Kot hibridna pasma so bengalske mačke pogosto večje od domačih. Mehke, vendar atletske živali tehtajo do 7 kilogramov in so visoke tudi do 70 centimetrov. Bengalke so zelo pametne in komunikativne, po obnašanju pa so podobne psom. Lastnika namreč želijo povsod spremljati in se igrati.

tammy-leopards, tamara-müller, bengalke, mačke
Osebni arhiv
Kot pove Tamara Müller, nekih posebnih priprav za mačjo razstavo ni. Mačke po navadi kak teden prej okopa, da se jim do razstave lepo poleže dlaka, ter jim postriže kremplje, to pa je v glavnem vse, saj so bengalke zelo čiste

Zanimanje ogromno

Bengalke so Tamaro Müller tako navdušile, da se je odločila za njihovo vzrejo. Doslej so imeli v mačkarni Tammy Leopards tri legla, za vse mladičke pa so se zelo hitro našli lastniki, saj je zanimanje ogromno. Za zdaj so vse mačke našle lastnike v Sloveniji, jih pa namerava v prihodnje oglaševati tudi v tujini, saj je tam povpraševanje še večje. Ob vzreji se Müllerjeva udeležuje tudi mačjih razstav, za zdaj samo v Sloveniji. »Vsako leto maja je v Ljubljani mednarodna razstava mačk, oktobra pa je v Celju. Zelo sem ponosna na rezultate muc, saj vsakič prejmemo kakšno nominacijo ali dobimo certifikat, ki so potrebni za zbiranje naslovov. Najbolj ponosna sem na to, da so moje muce poleg rezultatov 'best in show' in 'best in variety' na vsaki razstavi izbrane za najlepšo mačko po izboru obiskovalcev. To mi pomeni skoraj več kot odlična sodniška ocena. Na razstavo sem do zdaj šla vedno z eno muco, saj če ima katera mladičke ali je breja, se razstave niti ne sme udeležiti. V septembru načrtujem obisk razstave na Dunaju in mediteranskega šova v Opatiji,« pove in doda, da nekih posebnih priprav za mačjo razstavo ni. Mačke po navadi kak teden prej okopa, da se jim do razstave lepo poleže dlaka, ter jim postriže kremplje, to pa je v glavnem vse, saj so bengalke zelo čiste živali. Njihova dlaka je svilnato gladka in pod svetlobo je videti, kot da imajo bleščice. »Pred razstavo tudi malo vadimo kakšno pozo, saj je treba muco sodniku lepo predstaviti. Razstave trajajo po navadi od 8. do 19. ure. Sodniki ocenjujejo vse – dlako, postavo, karakter, barvo, mišičavost, ničesar ne spregledajo. Konkurenca je huda, saj pride na razstave tudi več kot 200 mačk in lahko si mislite, kakšne lepotice lahko vidimo tam,« pojasni sogovornica.

tammy-leopards, tamara-müller, bengalke, mačke
Osebni arhiv
Konkurenca na mačjih razstavah je huda, saj pride tudi več kot 200 mačk. Nagrada za najlepšo mačko po izboru obiskovalcev Tamari Müller pomeni več kot sodniške ocene.

Ker se je njena mačja družina v zadnjem letu občutno povečala, je trenutno v projektu izdelave notranje-zunanjega prostora za mačke, kar je malo večji organizacijski podvig, saj vse ne morejo biti v enem prostoru. Zaradi parjenja jih je namreč treba ločiti. »Načrtujem tudi pogostejšo udeležbo na tekmovanjih in upam na odlične rezultate, hkrati pa bi si želela čim več mladičkov, saj ko so pri hiši mladički, je moje življenje dosti bolj veselo. Zelo hudo je, ko grejo v novi dom, ampak marsikomu je stekla tudi solza sreče, ko sem mu izročila mladička. To me izpopolnjuje in ljubezen do živali me je povezala z ogromno dobrosrčnimi ljudmi, stkala so se mnoga prijateljstva,« še pove Tamara Müller.

tamara-müller ropoča bengalske-mačke